TIP VAN RUUD: Faraj Suleiman

Veel conflicten ontstaan doordat we elkaar niet kennen of verstaan. Voor je het weet beland je in een snelkookpan. Daar weet de huidige wereld alles van. Wat zou het mooi zijn als een universele taal een bijdrage zou leveren aan een vriendelijker verhaal. Deze ietwat poëtische geschreven wens kan wat mij betreft zeker bewaarheid worden wanneer we muziek gebruiken als vredelievend instrument. Muziek kan je meevoeren, somberheid verdrijven of gewoon voor een paar uur je zorgen laten verdwijnen. Het maakt dan niet uit waar de muziek en de muzikanten vandaan komen. Afkomst, ras, cultuur of land van herkomst. Alle soorten muziek en klanken kunnen iedereen raken. Daarom is het zo mooi om muziek uit andere oorden te laten horen. Wie weet kijk je dan met andere ogen en hoor je met andere oren.

Deze maand stel ik daarom graag één van de bands van Faraj Suleiman aan jullie voor. In interviews laat Faraj Suleiman zich overigens niet graag uit over het conflict tussen zijn geboorteland Palestina, waar hij opgroeide in Rama in het noorden, en Israël. Liever laat hij de taal van zijn muziek spreken. Laat ik dat dan ook doen.

Hij is één van de belangrijkste hedendaagse Arabische componisten. In het verleden kreeg hij les van de Israëlische componist Arik Shapira en woont ook in dit land. Naast invloeden uit zijn eigen omgeving voegt Faraj Suleiman aan zijn composities ook invloeden uit de tango en jazz toe. In 2014 kwam zijn debuut Log In uit. Zijn veelzijdige kijk op muziek blijkt uit het feit dat hij naast muziek voor zijn trio en diverse bands ook componeert voor film, theater, musea, orkest en stem. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een discografie van zo’n 32 albums of stukken zowel instrumentaal als ook songmatig en zelfs kinderliedjes.

Het album dat ik met jullie wil delen is gemaakt voor één van zijn bands en heet As Much As It Takes. Overigens heeft hij bands in Israël, Parijs, Zwitserland en Berlijn.

De band bestaat uit:

Faraj Suleiman             –           piano
Louis Matute                –           gitaar
Jules Martinet              –           bas
Alberto Malo                –           drums
Darwish Darwish          –           ud
Habib Shehadeh Hanna –          ud
Erik Truffaz                  –           trompet op 2 nummers als gast

De nummers vertellen het verhaal van een kind dat een missie heeft om eens zijn muziek te brengen op de bekende podia en festivals in de wereld. Dit zal vast ook deels op hem zelf betrekking hebben. Inmiddels heeft hij dit doel meer dan verwezenlijkt. Hij speelde al op festivals in Montreux en Toronto, maar staat ook solo in 2024 op het Nederlandse festival Into The Great Wide Open op Vlieland.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.