Een Trio van wereldklasse

Een Trio van wereldklasse

MuziekPodium Zeeland deed op zaterdag 23 maart met het Van Baerle Trio in de Sint Jacobskerk weer op bijzondere wijze van zich horen. Hannes Minnaar, (piano), Gideon den Herder (cello) en Maria Milstein (viool) zijn inmiddels gelauwerde klassieke musici van wereldniveau. Als studenten van het Conservatorium in de Amsterdamse Van Baerlestraat hebben ze elkaar gevonden en vormen ze alweer twintig jaar een trio.

Hun agenda biedt een indrukwekkend scala aan klassieke muziek. Gelukkig is er voor pianotrio’s veel voorhanden. Maar dat betekent allerminst dat dit Trio zich er gemakkelijk vanaf maakte. Integendeel: het Pianotrio opus 120 van Gabriel Fauré, Tristia van Franz Liszt en het Pianotrio nr. 2 van Johannes Brahms vergen van de uitvoerenden qua techniek en samenspel het uiterste. En wie denkt dat deze stukken zaterdagavond het hoogtepunt vormden van virtuoos samenspel heeft het mis. Het speciaal voor dit trio geschreven Triptych (2024) van Rob Zuidam (Gouda 1964) leek de lat nog hoger te leggen. Na een eerste uitvoering, de dag ervoor in Vredenburg, was dit stuk ook voor Vlissingen een wereldpremière. Voor ongeoefende oren was het even wennen. Maar wie moeite doet de afwisseling tussen rustige, vrolijke, trieste, romantische en de soms opzwepende muziek, met een hoofdrol voor alle drie instrumenten, te vertalen in een wisselend muzikaal kleurenpalet met boeiende sfeertekeningen, kan alleen maar de behoefte voelen het stuk nogmaals te beluisteren. Om te ontdekken wat je allemaal hebt gemist.

Wellicht komt die gelegenheid nog een keer. Vlissingen is opgenomen in het rijtje Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en daar zijn we trots op!

En dat Kunstminnaar Kasper van Baerle, prominent lid van de Muiderkring Ze zijn kind aan huis in het Amsterdamse Concertgebouw en inmiddels bij een breed publiek bekend van Podium Klassiek op de zondagnamiddag.

Een Trio van wereldklasse

Van Baerle Trio musiceert als één lichaam