Jazz in Zeeland

Een terugblik en een vooruitblik op Jazz  bij MuziekPodium Zeeland. Zeg je Jazz in Zeeland dan zeg je MuziekPodium Zeeland. Sinds het eind van de jaren zestig hebben bij MuziekPodium Zeeland, voorheen Stichting Nieuwe Muziek, al heel wat artiesten de revue gepasseerd. In de jaren zeventig en tachtig werd vooral het experiment niet geschuwd. Er gebeurde heel veel op het gebied van de hedendaagse Jazz. Nederland liep hierin voorop, net als MuziekPodium Zeeland. Veel Zeeuwen zullen zich zeker het Willem Breuker Kollektief herinneren met in zijn kielzog veel ensembles die een cross over speelden van hedendaagse muziek tot Jazz. Ook tot de verbeelding spreekt de Zeeland Suite van Leo Cuypers, waarbij een bont gezelschap aan muzikanten op verschillende Zeeuwse locaties de suite uitvoerden. Later is dit nog eens dunnetjes over gedaan door Jeroen van Vliet die een moderne versie van deze suite schreef en wederom uitvoerde met het mooie Zeeuwse land als achtergrond.

Ook Han Bennink, Misha Mengelberg en orkest De Volharding zijn namen die nog steeds tot de verbeelding spreken. Heden ten dage hebben we natuurlijk Gatecrash, New Cool Collective, de Ploctones en o.a. Benjamin Herman. Naast Nederlandse muzikanten kwam er ook steeds meer ruimte om buitenlandse artiesten te ontvangen. Ik noem er hier maar enkele, want de lijst is groot:

Anthony Jackson, Ravi Coltrane, Mike Stern, Bill Evans, Omar Hakim, Marc Ribot, Victor Wooten, Richard Bona, Dave Weckl, Courtney Pine, James Carter, Vernon Reid en John Scofield. Ook Zeeuwse Jazz muzikanten krijgen bij ons de ruimte. Denkt u daarbij aan Dies Le Duc, Paul en Clemens van der Feen, Stefanie Franke, Jan Menu, Jasper van Damme en Rik Mol.

De Jazzscene blijft in beweging en MuziekPodium Zeeland volgt graag, blijft nieuwsgierig en wil al deze vormen, van traditioneel tot fusion tot hedendaags een podium bieden.

Hou onze agenda in de gaten en laat u vooral verassen!