TIP VAN RUUD: Stanimir Lambov Trio

Ploctones_15_sept_23Welkom terug na de zomerpauze. Ik dacht laten we de nazomer of najaar cyclus zo je wilt eens pittig beginnen. In mijn bestand van potentiële tips heb ik al even een Bulgaarse gitarist staan die in Nederland vertoeft. Zijn naam is Stanimir Lambov. Hij componeert en improviseert zijn muziek in diverse groepen en ook solo. Zijn ideeën krijgen mede vorm door invloeden uit een breed scala van genres en impulsieve invallen. Dit betekent dat zijn muziek niet onder één noemer valt te rangschikken. Enerzijds betekend dit dat je misschien niet al zijn nummers kunt waarderen. Aan de andere kant blijft hij hiermee wel spannend.

Een recente project is het trio Lamp Of(f). Bij het Nederlandse label voor spannende nieuwe jazz Zennez Records is hiervan al in november 2022 het album Too Much Light For My Eyes verschenen. Maar goede muziek kent geen tijd dus wil ik jullie dit toch niet onthouden.

Het trio bestaat uit Stanimir Lambov op gitaar en FX, Gabriele Bertossi op bas en Ruggero Di Luisi op drums en percussie.

De muziek op het album is een mix van gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Ingrediënten van jazz, rock, wereld, space en ambient vormen het recept. Zo begint het album met een korte rock achtige uitbarsting maar wordt het allengs rustiger. Overal heeft het album daarom een kalme insteek. Je valt echter nooit in slaap. Daar zorgen de toevoeging van psychedelische ijle soundscapes (A Flower is a Lovesome Thing en Dodo) en verrassende ritmes wel voor. Het nummer Nardis is dan weer een sfeervolle bewerking van het gelijknamige Miles Davis nummer waarin rockachtige erupties afgewisseld worden met dromerige psychedelische delen. Dit komt ook terug in het nummer Kalil & Kalima.

Zelf zeggen de muzikanten van dit album “Het reflecteert het brede spectrum van emoties en gevoelens waar ieder mens elke dag doorheen gaat”. Mooier kan ik het niet verwoorden.

Ik begon deze tip met de aankondiging “een pittig begin”. Uit mijn daarop volgende beschrijving van dit trio en het besproken album kan je opmaken dat met pittig niet bedoelt wordt ruig of ingewikkeld. Wel staat dit trio garant voor een spannende en verrassende luisterervaring. Het zal misschien even wennen zijn. Maar gun het de tijd. Bij mij duurde het even maar is het inmiddels wel geland.

Veel plezier met het ontdekken van nieuwe muziek en her-beluisteren van bestaande muziek. Geniet van de komende concerten. En wat mij betreft tot volgende maand.

 

En vergeet ook dit concert niet!

THE PLOCTONES

Anton Goudsmit, Jeroen Vierdag, Efraim Trujillo en Martijn Vink

VRIJDAG 15 SEPTEMBER, 20.30 uur
DE SPOT 
MIDDELBURG 


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.