Nadezda Filippova speelt Daan Manneke’s Grote Archipel.

 

 

Nadezda Filippova studeerde in St. Petersburg, maar specialiseerde zich in Berlijn. En toen werd zij verliefd op de stad Amsterdam, waar ze haar Master behaalde bij Willem Brons. Zij won diverse prijzen en speelt in vele Europese landen. Zowel als soliste als in kamermuziekensembles (Artimis Kwartet). Zij staat bekend om haar inlevingsvermogen en briljante techniek. Zij heeft in Amsterdam in de Roode Bioscoop haar eigen concertserie ‘Soirée de Nadezda’. Zij trad al eerder op in Zeeland. Nu is de reeks van Muziek Podium Zeeland.

Zij begint haar concert met het Opus Magnus ‘Grote Archipel’ van Daan Manneke, de Zeeuwse componist die zelf de inleiding zal verzorgen.

Deze compositie gaat over eilanden in Zeeland, waar de componist geboren is. Daarna speelt zij de bewerking van Brahms van de Chaconne in d van J.S. Bach, muziek van een ongelooflijke diepgang waarin de schoonheid en tragedie van het mensenbestaan, prachtig uitgebeeld wordt. Papillons van Schumann is een lichte frisse overgang naar de virtuositeit in de Paganini-variaties van Brahms. Een overrompelend werk, een ode aan de levenskracht van het menselijk individu.

Daan Manneke

Daan Manneke werd geboren op 7 november in 1939 in Kruiningen (Zeeland). Een veelzeggende naam: Manneke is afgeleid van het Vlaamse mannekijn, ‘paspop’ (waar dan weer het ‘Franse’ woord mannequin van is afgeleid).
Vlaamse voorouders, aan moederszijde is er nog een Spaans soldaat die in de Tachtigjarige oorlog in Zeeland bleef hangen. De afkomst resulteert in een onhollandse, ruime(re) blik, die, via Gezelle, reikt tot in het land van Verlaine en Rimbaud. Boerenzoon gebonden aan aarde en seizoenen. 

Een rechtzinnige vader, gesteld op orde, een meer spiritueel voelende moeder. Orthodox-protestants gezin, een radio is niet in huis, wel een bijbel. De psalmen zijn zijn dagelijkse kost. Al vanaf zijn prille jeugd is zingen de gewoonste zaak van de wereld. Zeeland is nog zonder hordes toeristen: een archipel van tegenstellingen en kleinschalige gemeenschappen. Daan Manneke kreeg zijn eerste muzieklessen van Adriaan Kousemaker, muziekdocent en – uitgever in Goes.

 

De Grote Archipel is welhaast een samenvatting van alles wat Daan Manneke in zijn lange loopbaan als componist heeft beziggehouden. Een ode aan Zeeland. Maar ook een ode aan de componist der componisten: Johann Sebastian Bach, die in dit werk op tal van niveau’s een uiterst belangrijke rol speelt.

 

Zondag 24 september speelt Nadezda Filippova op uitnodiging van MuziekPodiumZeeland in de Sint Jacobskerk van Vlissingen. Het concert begint om 15.30 uur.

 

 


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.