TIP VAN RUUD: WAAN

April doet wat hij wil is een oud gezegde dat gaat over de grillige onvoorspelbaarheid van het weerbeeld in deze maand. Wat dat betreft is mijn vrijwillige maandelijkse tip hiermee te vergelijken. Er wordt mij geen strobreed in de weg gelegd bij de keuze van mijn tip. Dit kan betekenen dat jullie soms de wenkbrauwen fronzen bij de gekozen muziek. Dit keer denk ik dat dat wel mee zal vallen. En het is wederom een band uit Nederland. De band is een samenwerkingsverband tussen de inmiddels oudgediende saxofonist Bart Wirtz (Monsieur Dubois, Artvark Saxophone Quartet) en keyboard/elektronica wizard Emiel van Rijthoven. Zij hebben onder de bandnaam WAAN in februari een album op de markt gebracht dat Echo Echo heet. De band bestaat live verder uit Matteo Mazzù op bas en Mark Schilder op drums. Op 1 april gaven ze nog een stuwend concert op het Transition festival in Utrecht.

Op het album is de bezetting echter veel uitgebreider waardoor regelmatig een symfonisch geluid  ontstaat.

Bart Wirtz – altsaxofoon, harmonizer, fluiten, effecten, percussie, samples
Emiel van Rijthoven – toetsen, percussie, synthesizer
Mete Erker – basklarinet
Dirk Beets – trompet, flugelhoorn, Franse hoorn
Rik Kraak – contrabas, noise
Kasper Kalf – contrabas
Binkbeats – percussie en vibrafoon
Oscar de Jong – percussie
Lucas Meijers – percussie
Jimmi Hueting – drums
Mark Schilders – drums

Naast dit symfonisch element valt de onderliggende lekkere groove, mede door de inbreng van percussie en de gevarieerde innovatieve toevoeging van allerlei elektronische sounds door Emiel van Rijthoven, op. Zo ontstaat een geluidspallet dat met een beetje verbeelding aansluit bij het abstracte schilderij dat op de albumhoes staat. Wild, kleurrijk en onstuimig met een rauw randje. Het knappe van de composities die het tweetal Wirtz en van Rijthoven hebben geschreven is echter dat deze juist niet complex over komen en zelfs vrolijk, swingend en happy je oren in komen. Het is dan ook een aangename luisterervaring die ook op de dansvloer niet misstaat. Voor thuis zou ik zeggen prettige muziek om de waan van de dag mee te verdrijven.

En tot slot nog een extra tip. Het Artvark Saxophone Quartet met Bart Wirtz treedt a.s. vrijdag 14 april gewoon op in ’t Beest in Goes. Een zelfde grote opkomst als bij Eric Vloeimans Fugimundi zou mij zeer happy maken!

Tot mei!


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.