TIP VAN RUUD: Gard Nilssen Acoustic Unity

Na een maand zomerpauze gaat Muziek Podium Zeeland weer aan het werk. Dat geldt dus ook voor mij, maar dat is zeker geen straf. Wat is er nu mooier wanneer je je passie voor muziek kunt delen via deze maandelijkse nieuwsbrief. Dus welkom terug beste lezer en luisteraar. Hopelijk kan ik jullie de komende tijd weer plezieren met een aantal verrassende en spannende tips.

De veelzijdige muzikant die ik deze maand aan jullie wil voorstellen is voor mij spannend in herkenbaarheid. Ik heb het over de Noorse drummer Gard Nilssen met zijn band Acoustic Unity. Naast componist en bandleider in een heel scala aan bands is hij ook producer.

Hij is absoluut geen nieuweling in de jazz scene want werkte al met een hele waslijst aan grote namen zoals Bill Frisell, Pat Metheney, Joshua Redman, Ambrose Akinmusire, Chris Potter, Django Bates, Bugge Wesseltoft en Arild Andersen. Verder blijkt zijn veelzijdigheid uit het feit dat hij bijvoorbeeld met een ander trio genaamd Amgala Temple juist erg experimenteel en elektrisch te werk gaat. Ga voor meer info over deze “andere band” naar zijn website. Zie onderaan deze tip.

Terug naar de tip. In juli kwam het eerste album, dat hij met zijn Unity voor het vermaarde ECM label opnam, uit Elastic Wave genaamd. Naast Gard op drums bestaat deze band uit André Roligheten op diverse saxen en klarinet en Petr Eldh op staande bas. De muziek op dit album zou ik willen omschrijven als herkenbaar in de zin van geworteld in de traditie. De diversiteit in nummers, variërend van relaxte ballads naar vrolijke uptempo feestnummers tot melancholische nummers met een naar klassiek neigende sfeer, maakt het een veelzijdig album zonder dat de samenhang ontbreekt. Doordat de drie heren regelmatig in een nummer een verrassende wending aanbrengen, door een onverwachte solo of juist met samenspel dat een glimlach op je gezicht tovert, is het dus ook een spannend album dat met recht thuis hoort in de huidige tijd. Overigens dragen alle leden van de band nummers bij.

Wie na het beluisteren van dit album trek heeft in meer kan zijn of haar oor ook te luisteren leggen bij het eerder in 2019 uitgebrachte album To Whom Who Buys a Record. Wanneer je niet kunt wachten op een concert in onze contreien kan ik ook de 3CD box Live in Europe aanbevelen. Info te vinden op zijn website www.gardnilssen.com

Of een compleet concert in het Bimhuis van april dit jaar hieronder waar ze wat experimenteler te werk gaan dan op het album.

Het zou mooi zijn wanneer jullie dit concert seizoen weer vaker besluiten een bezoek te brengen aan de Spot in Middelburg of ’t Beest in Goes zodat Muziek Podium Zeeland al die prachtige muziek naar Zeeland kan blijven brengen. Tot dan zou ik zeggen of in ieder geval tot de nieuwe tip!

Op de agenda: MPZ presenteert Zondag 25 september om 15.00 uur Boi Akih bij Een Bunder Kunst in ’s Heer Arendskerke. Moderne Jazz en improvisaties in een muzikale reis vol onverwachte ontmoetingen.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.