MuziekPodium Zeeland en Een Bunder Kunst presenteren zondag 25 september BOI AKIH

STORYTELLER

Monica Akihary,vocaal, baskalimba, electronica
Niels Brouwer, zevensnarige akoestiche gitaar, harpgitaar
Sekou Dioubate, 35-snarige kora 
Dodó Kis, soprano, alto, tenor en paetzold bassblokfluit

Persfragmenten
  
“Door het open ensemblegeluid, soms met mate aangevuld met elektronische loops, is het vanaf het begin genieten van de ongebruikelijke klankcombinaties. De sfeer is wereldmuziek, de uitvoering valt eerder in het genre geïmproviseerde muziek. De muziek lijkt vriendelijk voort te kabbelen…Daartegenover staan de vele juweeltjes van samenspel in alle stukken.”( Leidsch Dagblad okt 21) 
  
“Een verbluffend explorerend instrumentarium, beginnend met “Anin”…In het prachtige “Everything is Everywhere” komen alle instrumenten samen in de richting van een elders dat nog verbeeld moet worden. Een prachtig moment van ontsnapping.” (Citizen Jazz okt 21 FR) 

“Een formatie vol nieuwsgierigheid, energie en karakter.” (Concerto juli 21 A)  

“Storyteller is a wonderfully resonant blend of cultures and textures which hails traditions and innovations alike. Akihary and Brouwer have always shown deep respect for tradition but know, too, that without evolution there is stagnation.” – (All About Jazz 2021)  
  
“Storyteller staat vol muzikale vertellingen die opwindend en beladen zijn, maar ook sprookjesachtig, theatraal, gedragen en zelfs plechtig. Tien wereldverhalen die zijn samengebracht op een tot de verbeelding sprekende CD, met een weelderig scala aan muziek waar je met gemak een heel jaar mee vooruit kunt!” (Music Frames 20) 
 
Storyteller vertelt een verhaal in kleuren en klanken, over een reis vol onverwachte ontmoetingen. Moderne jazz en geïmproviseerde muziek verweeft BOI AKIH moeiteloos met folktradities uit alle windstreken om daarmee een onconventioneel en toch volkomen herkenbaar en toegankelijk eigen geluid te creëren. Akoestische klanken en elektronische soundscapes vermengen zich met het veelzijdige, warme stemgeluid van Monica Akihary, die soms in het Engels, soms in het Haruku, de bedreigde taal van het eiland van haar vader (Molukken/Indonesië/Melanesië) zingt. Zij is een bijzondere zangeres, die de luisteraar meteen in het hart raakt. 
  
In Storyteller spelen Akihary en gitarist en componist Niels Brouwer, die samen BOI AKIH vormen, samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis en de Guinese kora speler Sekou Dioubate. Met muzikale nieuwsgierigheid beweegt blokfluitist Kis zich nomadisch tussen stijlen en tradities, van geïmproviseerde tot Oude muziek en Hongaarse volksmuziek. Dioubate speelt een 35-snarige kora, met aanvullende chromatische snaren, speciaal ontworpen voor het repertoire van BOI AKIH. Hij koppelt zijn kennis van de West-Afrikaanse muziektraditie aan een onderzoekende geest en de wens om uiteenlopende muzikale invloeden te integreren in zijn spel. Deze vier muzikanten roepen een wereld op waar grenzen oplossen en afstanden tussen plekken, tijden en tradities niet lijken te bestaan. 

Zondag 25 september om 15.00 uur
 Een Bunder Kunst – Panhoeveweg – ’s Heer Arendskerke


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.