TIP VAN RUUD: Joao Lencastre

Jullie weten natuurlijk al lang dat er in heel Europa prachtige muziek wordt gemaakt met als uitgangspunt een jazz houding, waarin improvisatie en muziek maken in het moment een grote rol spelen. Toch is mijn blik nog niet eerder gevallen, of zo jullie willen, zijn mijn oren nog niet vaak bloot gesteld aan een muzikant uit Portugal. Dit terwijl de drummer Joao Lencastre toch al een hele carrière achter de rug heeft. Noem het maar op. Avant-garde jazz, rock, afro-beat, metal en zo nog meer. Hij heeft het allemaal gespeeld.

Beginnend met drummen op zijn 13e heeft hij in de loop van zijn inmiddels meer dan 20 jaar durende professionele carrière met een lange lijst muzikanten samengewerkt. Hieronder bekende namen zoals David Binney, Phil Carrothers, Drew Gress en Phil Grenadier. Daarnaast heeft hij onder eigen naam en in diverse samenstellingen inmiddels 8 albums uitgebracht. Deze zijn te beluisteren op Bandcamp en deels ook op Spotify. 
Zijn nieuwste album is getiteld Unlimited Dreams en is opgenomen met zijn band Communion waarmee hij al vaker heeft opgenomen. Dit keer is het een vrij uitgebreide band bestaande uit: 
João Lencastre: drums & composition
Albert Cirera: tenor & soprano saxophones
Ricardo Toscano: alto saxophone
Benny Lackner: piano & electronics
André Fernandes: electric guitar
Pedro Branco: electric guitar
João Hasselberg: electric bass & electronics
Nelson Cascais: double bass
Het is geen dagelijkse kost wat deze heren ten gehore brengen. Het is voor mij spannende muziek. De drukte van de grote stad komt erin tot uitdrukking. Gestreste mensen die allemaal op weg zijn. Maar waar naartoe? De stad als een organisch wezen met chaos en tegelijkertijd met structuur. Soms heftig en schijnbaar ongestructureerd, maar ook momenten van merkwaardige kalmte. De slogan van een bekende frisdrank “een beetje vreemd maar wel lekker” komt in mij op wanneer ik dit album beluister. 
Hetzelfde gaat op voor het een jaar eerder verschenen trio album No Gravity dat hij opnam met de ook in Communion spelende bassist Joao Hasselberg en de pianist Rodrigo Pinheiro. Deze laatste heeft o.a. samengewerkt met John Zorn, waarmee ik gelijk een naam te pakken heb waarvan ik zeg, John Zorn liefhebbers zouden zeker eens naar de muziek van Joao Lencastre moeten luisteren. Waarschijnlijk zullen ze hem ook “wel lekker” vinden. Op Gravity wordt de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid tussen akoestische instrumenten en elektronica toch samengebracht.
Zoals ik eerder in mijn introductie al aan gaf met andere woorden, niet ieders cup of tea en geen publiekslieveling voor het Zeeland Jazz Festival. Maar degenen die iets anders en soms wel heftig denken aan te kunnen, kunnen zich hier wel aan wagen. Veel spannend luisterplezier alvast!


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.