VAN RULLER EN HOGENHUIS IN DE SPOT & DE TIP VAN RUUD

Met een hypnotiserend optreden, van de voor mij onbekende pianiste Tomoko Mukaiyama, in de Sint Jacobskerk te Vlissingen begon voor mij een jaar met hopelijk veel live muziek. Zij speelde de Canto Ostinato op geheel eigen wijze. Voor mij ook een vorm van “jazz”. Al zal niet iedere lezer van deze nieuwsbrief het daarmee eens zijn. Muziek Podium Zeeland is gelukkig nog springlevend.

Het is een hele sprong, maar toch ook niet als u zijn muziek beluistert, naar mijn tip voor deze maand. Mijn keuze is dit keer gevallen op een muzikant die een instrument in opkomst bespeelt, de tuba. Zijn naam is Daniel Herskedal uit Noorwegen. Hij is zeker geen nieuweling, want hij brengt al sinds 2012 albums uit onder eigen naam, zowel solo als in trio en kwartet samenstelling. Verder hebben film en documentaire makers hem ontdekt na het in 2020 uitgekomen solo album Call of Winterwaarop hij naast de tuba ook bastrompet bespeelt. Het is een ode aan het Noorse landschap en een fusie tussen de vrije geest van jazz met de compositorische kracht van de moderne klassieke muziek.

Zijn meest recente album Harbour, dat in 2021 uitkwam, nam hij op met zijn alom geroemde trio waarmee hij ook al in 2015 Slow Eastbound Train, in 2017 The Roc, en in 2019 Voyage maakte. De nummers op Harbour stralen een intens gevoel van emotie en betrokkenheid bij de onderwerpen van de 10 nummers uit. De studio waar het album is opgenomen, gelegen op een fantastisch mooie plek aan de kust tussen Oslo en Trondheim, heeft hier waarschijnlijk veel aan bijgedragen.  Een groots geluid geeft je een gevoel van urgentie. De sound is fenomenaal en het spel van Herskedal en zijn partners Eyolf Dale op piano en Helge Andreas Norbakken op drums is van hoog niveau. De band straalt een groot vertrouwen in elkaars samenspel uit. Met recht een topklasse trio!

Liefhebbers van filmische majestueuze muziek die beelden van weidse landschappen oproept en die speelse ritmische vondsten kunnen waarderen kunnen dit album ongezien aanschaffen. Het begin van een reis door de prachtige muziek van Daniel Herskedal waar ik jullie veel luistergenot bij wens.

Tot slot van deze tip wil ik graag nog jullie aandacht vragen voor een live tip. Aanstaande vrijdag 11 februari kunnen we om 20.30 uur in De Spot in Middelburg gelukkig weer genieten van live jazz. De twee Nederlandse top muzikanten gitarist Jesse van Rulleren saxofonist Maarten Hogenhuis geven een duo concert. Zie de website voor kaarten en aanvangstijd. Steun live muziek in Zeeland. Allemaal komen!

Tot volgende maand.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.