TIP VAN RUUD! TEIS SEMEY QUINTET

Dag muziek liefhebbers. Het jaar is qua concerten slecht begonnen. Wederom zijn diverse data verschoven of tot nader order uitgesteld. Toch is er alle reden jullie een gezond 2022 te wensen. Zowel qua fysiek, wat nog altijd het belangrijkste is naar mijn mening, als ook op muzikaal gebied. We hebben immers altijd nog onze geluidsdragers en, voor de liefhebbers, downloads en streamingdiensten. En is het niet bewezen dat muziek kan bijdragen aan herstel?! Dus op naar een productief muzikaal 2022!

Dat gezegd hebbende heb ik natuurlijk niet stil gezeten en weer een nieuw jong talent uitgezocht voor mijn eerste tip van 2022. Het betreft een jonge gitarist uit Denemarken Teis Semey, die al geen vreemde meer is in de Nederlandse muziekscene. Dit komt omdat hij, na aanvankelijk in Zweden te zijn beland, in Amsterdam aan het conservatorium gitaar is gaan studeren. Daar won hij het Princes Christina Jazz Concours en de prijs voor Beste Arrangement in de Keep An Eye jazzcompetitie. Hij bracht een tijd in Los Angeles door, waar zijn debuutalbum Where the Fence is the Highest uitkwam, om rondom het vervolgalbum Throw Stones weer in Nederland te gaan wonen.

Mean Mean Machine is zijn derde release als bandleider. Met dit nieuwe album grijpt Teis voor het eerst terug op zijn Scandinavische roots. Door de Covid-19 pandemie had hij meer tijd dan normaal om na te denken over dingen, en herinnerde hij zich de folksongs en hymnes die zijn grootmoeder zong. Dat inspireerde hem bij het schrijven van nieuwe muziek.

Zelf zegt hij over het nieuwe album:
Het is een ode aan de huidige tijd. Het vinden van onze plek op deze aardbol. Het is geen traditionele jazz en ook geen toekomstmuziek. Het is muziek van NU. Dynamisch maar ook op momenten ruig. Flarden Ravel, afgewisseld met bruisende energie.

De band bestaat uit vijf virtuoze jonge jazztalenten, en is een van spannendste nieuwe jazzensembles in Nederland. Samen verkennen ze de grenzen van de geïmproviseerde muziek waarbij rauwe dynamiek en avant-gardistische elementen stuiten op energieke indie-rock en meditatieve klassieke muziek. Met een niet aflatende inzet voor samenspel en improvisatie ontstaat een gepassioneerde muzikale sfeer. De musici zijn permanent op zoek naar avontuur en geen concert is hetzelfde.

Bezetting:
José Soares – altsaxofoon
Alistair Payne – trompet
Teis Semey – gitaar, composities
Jort Terwijn – contrabas
Sun-Mi Hong – drums

Dat de jonge jazz talenten op het gebied van het met elkaar spelen en elkaar ondersteunen de traditie in stand houden blijkt uit deze bezetting. Sun-Mi Hong heb ik vorig jaar als tip geïntroduceerd en in haar band speelt ook Alistair Payne.

Nieuwsgierig geworden. Op zijn website www.teissemey.com staat meer over deze interessante gitarist en zijn muziek.

Zoals gebruikelijk vind je hieronder een paar links naar live uitvoeringen van songs die op het album staan. Veel luisterplezier!


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.