TIP VAN RUUD!! Alba Gil Aceytuno en Amaguk

Met Sinterklaas op weg naar Spanje zijn de donkere dagen voor kerst aangebroken. Zeker wanneer het buiten nat en kil is en ik zelf noodgedwongen, want besmet, in quarantaine thuis zit. Alle tijd om mij te warmen aan nieuwe klanken. En dat warmen kan zeker met de voor mij tot voor kort onbekende saxofoniste en tip voor december Alba Gil Aceytuno uit Spanje. en studerend in Rotterdam.

Sinds ik Tineke Postma, al weer een eeuwigheid geleden, voor het eerst op North Sea Jazz festival hoorde spelen en verkocht was, wordt mijn belangstelling gewekt wanneer er een nieuwe vrouwelijke naam op saxofoon opduikt. Zo ook bij Alba Gil Aceytuno die warmbloedige muziek ten gehore brengt. In dit gure jaargetijde een extra aangenaam gegeven.

Overigens ben ik niet de enige die zijn blik en oor op haar heeft laten vallen. Jazz International Rotterdam heeft haar uitgekozen om recent het zogenaamde Pack Project, een coaching programma, invulling te geven. Ze heeft hiermee niet alleen in Rotterdam maar ook tijdens het Festival Jazz International Nijmegen van eind oktober dit jaar opgetreden. De band waarmee ze in Rotterdam en Nijmegen optrad is overigens een andere dan die ik aan jullie wil voorstellen. Het betrof namelijk een 7-koppige band met drie in plaats van één blazer en twee drummers.

Normaal speelt ze met haar eigen trio Amaguk geheten waarvan zojuist het eerste album is verschenen Resilient Forest genaamd. Al eerder in 2019 hebben ze een ep uitgebracht vernoemd naar de bandnaam. In dat zelfde jaar wonnen ze de publieksprijs tijdens de door Codarts georganiseerde Erasmus jazz prijs voor aanstormend talent.

Het bas loze trio bestaat naast Alba op altsax en dwarsfluit uit Alex Coulon op drums en percussie en Daniel Denis op elektrische gitaar. Alle instrumenten worden verder regelmatig ondersteunt door elektronica en pedalen. De bas mis je overigens niet, mede door de punk attitude die het trio voortstuwt als een rockband, met name wanneer de gitaar of sax “los” gaan. De muziek is hiermee overigens niet constant heel heftig, maar ook regelmatig beeldend en met een licht psychedelische en ambient ondertoon. Zelf zegt ze geïnspireerd te zijn door invloeden die uiteenlopen van Kamashi Washington tot Afrikaanse muziek, klassiek en punk. Dit alles overgoten met een modern Jazzy saus maakt dat ik het eerste album van Alba Gil en het trio Amaguk van harte kan aanbevelen.

Ik wens jullie alvast aangename feestdagen en voor volgend jaar hopelijk weer volop mooie concerten en nieuwe muziek. Ik hoop daar mijn bijdrage weer aan te kunnen geven met de Tip van Ruud.

 


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.