TIP VAN RUUD!

Net terug van een aangename vakantie aan de Oostzee heb ik al weer het voorrecht om een nieuwe tip aan jullie te presenteren. Een probleem hierbij is elke keer de vraag wie zet ik in het “prille najaars” zonnetje en wie valt af of moet noodgedwongen nog even wachten. De stroom aangename of prikkelende nieuwe creatieve uitspattingen stopt namelijk nooit. Hierdoor heeft mijn tip voor de maand oktober even moeten wachten. Waarvoor excuses aan Dans Dans met hun al weer even op de markt, maar nog net zo knisperend vers, klinkende album Zink.

En wat hebben onze zuiderburen toch een arsenaal aan genre doorkruisende bands in de aanbieding. De Beren Gieren is er bijvoorbeeld ook zo één. Dans Dans gaat al wat langer mee. Hun album Zink is het eerste nieuwe werk in vijf jaar. Gedurende die periode hebben gitarist Bert Dockx, bassist Frederic Jacques en drummer Steven Cassier in andere bands hun ding gedaan. Ze zijn al sinds 2012 actief met muziek in een breed gebied tussen rock, jazz en zelfs avant-garde en dit zonder dat het gecompliceerd of gemaakt freaky wordt. Hun live reputatie brengt hen zowel op de bekende jazz podia, maar ook op festivals zoals Lowlands. Volgens OOR de beste live band op het westelijk halfrond.

Zink past goed bij het jaargetijde dat net begonnen is. De muziek ademt een dromerige, zwoele sfeer uit. Luister maar eens naar Cinderbay. Om dan bij tijd en wijle uit te barsten in heavy rock explosies met wilde drums en feedback gitaargeweld. Je krijgt dan ineens zin om de knusse bank te verlaten en door de stormwind op het strand te gaan uitwaaien met bijvoorbeeld het nummer Ravine op je koptelefoon.

Andere op zich tegenstrijdige gevoelens die ik bij deze plaat krijg zijn melancholie en de neiging om vrolijk door de kamer te gaan huppelen door de onderstroom van tot beweging aanzettende beats in de nummers. Dit komt goed naar voren in het nummer Shell Star.

Zet je oren open en luister bijvoorbeeld via onderstaande link en tot de volgende maand.

 


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.