DE TIP VAN RUUD!

Het land waar de muzikante van mijn keuze voor augustus vandaan komt is al net zo grillig, eigenzinnig en avontuurlijk als de muzikante zelf. Tania Giannouli is geboren en woont nog steeds in Griekenland.

Ondanks haar klassieke scholing op piano en compositie heeft de pianiste met haar muziek bewust gekozen voor de vrijheid en het bij elkaar brengen van verschillende muzieksoorten. Dit zorgt voor het improvisatorische karakter van haar albums. Deze insteek heeft er voor gezorgd dat ze in de loop van haar carrière, haar eerste album verscheen in 2010, al veel bijzondere samenwerkingen is aangegaan. Zo heeft ze in 2016 in de krater van de vulkaan Nisyros als onderdeel van een groep van 14 muzikanten een tien uur durend improvisatie concert gegeven. Ze hoorde daar voor het eerst de klanken van de Ud. Ter plekke besloot ze om in de toekomst een album op te nemen waarop dit instrument een prominente plaats zou krijgen. Dit heeft ze verwezenlijkt op haar recente boreling In Fading Light geheten. Een trio met de al genoemde Ud, bespeelt door Kyriakos Tapakis, en trompettist Andreas Polyzogopoulos. Gezien de bezetting zal het jullie niet verbazen dat dit geen standaard pianotrio muziek betreft.

De nummers op dit trio album gaan van hypnotiserend en soms dromerig naar bombastisch en geven dan weer een klassiek haast middeleeuws gevoel om vervolgens ineens over te gaan naar wat een stukje volksmuziek lijkt. Toch is het album geen allegaartje geworden, integendeel. Eerder krijg je het gevoel dat er een verhaal vertelt wordt waarin meerdere personen verbinding met elkaar aangaan. Een spannende en aangename luisterervaring die ik graag met jullie wil delen.

Dat Tania Giannouli graag het avontuur zoekt blijkt ook uit de veelzijdigheid van haar overige werk. Ik raad jullie dan ook aan, naast het trio album, ook eens te luisteren naar haar samenwerking met de Nieuw Zeelandse muzikant Rob Thorne die een scala aan oorspronkelijke Maori instrumenten bespeelt.

Tot slot haar Ensemble waarin ze beurtelings met een kwartet of kwintet bezetting meer vanuit een compositie setting werkt.

Heel wat te beluisteren, maar als je je openstelt voor de veelzijdigheid van Tania’s muziek wordt het vast een aangename ervaring. Veel plezier hiermee na al het sportgeweld van de afgelopen weken. Info over haar en haar diverse projecten op de website https://taniagiannouli.eu/

Wil je haar live aanschouwen, dat kan ook. IJs en weder dienende geeft het trio op zaterdag 22 april 2022 een concert in Lantarenvenster te Rotterdam. Grote kans dat ik daarbij aanwezig ben.

Tot volgende maand.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.