DE TIP VAN RUUD! MACHINE MASS SEXTET

Dag allemaal. Dit keer een band die al langer bestaat. Opgericht in 2011 voor het Moonjune label als powerduo waarin de Belgische gitarist Michel Delville en de Amerikaanse drummer Tony Bianco samenwerken. Werkend met diverse gasten waaronder Dave Liebman is de band In de loop der jaren uitgegroeid tot het sextet dat op hun nieuwe album Intrusion speelt. Het album is uitgebracht door het Belgische label Off-Record. De band heeft  raakvlakken met de muziek van het aloude Soft Machine en de eind jaren zestig bezettingen van Miles Davis. Ondanks de, op de elektrische gitaar van Delville na, volledig akoestische bezetting heeft de muziek namelijk een overduidelijke rock feel. Gedreven solo’s op een lekker groovende basis geeft mij een gezellige drukke wereldstad gevoel. Je vraag je af: wat gaan we vandaag weer voor moois beleven of spannends meemaken. 

Bezetting: Laurent Blondiau (trompet), Manuel Hermia (saxen), Michel Delville (gitaar, gitaarsynthesizer), Antoine Guenet (piano), Damien Campion (bas), Tony Bianco (drums).

Relaxed achterover zitten in de zon is er met deze muziek niet bij. Stil zitten ook niet. Ik durf zelfs te stellen dat de gemiddelde fan van een progrockband dit ook wel gaat pruimen. Al zijn de prog elementen op eerdere platen duidelijker aanwezig. Voor de kenners van de Belgische jazz en impro, de vergelijking met de alom bekende band Dans Dans is ook op zijn plaats. Overigens kent de plaat ook wel degelijk zijn rustpunten waardoor je even op adem kunt komen. Het titelnummer is hier een mooi voorbeeld van.

De komende tijd gaat Nederland weer langzaam open. Als de bloesem aan een fruitboom. In de tussentijd stel je open voor deze muziek en beleef een wandeling in je favoriete “grote” stad. Graag tot de volgende maand.
 


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.