TIP van RUUD!

VERNERI POHJOLA
Ergens in de late zomer, vroege herfst van vorig jaar las ik in de Jazzism over het nieuwe album van een Finse trompettist. Alleen de naam al trok mijn aandacht, Verneri Pohjola. Het besproken album heet “The Dead Don’t Dream”. Het deed mij denken aan Scandinavische thrillerboeken zoals de Millenium reeks of de Q-serie van Jussi Adler Olsen. Ik beluisterde wel een paar nummers, die zeker in mijn straatje pasten, maar zoals soms gebeurt had ik net andere cd’s gekocht en bleef de Fin op de achtergrond sudderen.
Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heeft de drang om meer van deze muzikant te beluisteren duidelijk de overhand gekregen. Zodanig dat ik sinds kort vier zeer diverse cd’s van hem in mijn bezit heb. Een vijfde is onderweg. Hij blijkt al veel langer bezig te zijn en na twee albums voor het bekende Duitse ACT label te hebben gemaakt is “The Dead Don’t Dream” zijn vierde voor het Britse Edition records, waar ook bijvoorbeeld de bekende Britse saxofonist Chris Potter vorig jaar een prachtig “Corona lockdown” album voor opnam.
Zelf zegt hij over dit album:
“For me this album is about breathing in and out, letting go of unnecessary stress, accepting who you are and hopefully becoming a more balanced person. And then again rushing head on to dream into existence the next musical adventure. It’s about embracing life in all of its complex emotions, while we still have it. After all, the dead don’t dream.”
Wat mij bij beluistering van de diverse albums opvalt is dat hij in elk genre, of het nu moderne jazz, fusion, of sferisch met veel elektronica betreft, een krachtige maar toch milde zuivere toon heeft die een eigen karakter aan elk album meegeeft. Ik zou het zijn handtekening willen noemen. Verder klinkt zijn muziek in mijn oren, in al zijn diversiteit, toegankelijk en van deze tijd. In de positieve zin van het woord, voor ieder wat wils.
Ik zou hem dan ook warm willen aanbevelen, voor zover dat bij een Fin kan natuurlijk, aan liefhebbers van Eric Vloeimans, Teus Nobel, maar ook Nils Petter Molvaer.Zoals gebruikelijk voeg ik weer enkele links toe die de diversiteit van zijn muziek laten horen.https://verneripohjolamusic.bandcamp.com/https://verneripohjolamusic.bandcamp.com/album/bullhornhttps://youtu.be/CyF3Zimhzc0https://youtu.be/-UoY9VmvvEQhttps://youtu.be/clQmQB2M_cU

 


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.