{@post_title}
zondag 10 september, 2023

‘Carlitos Sur y Tango Nuevo’

Datum zondag 10 september, 2023
Tijd 15:00
Entree 17,50 euro
15,00 euro(word vriend»)
Locatie Cultuurpodium Porgy en Bess
Bestel kaarten Meer info

Ik ben van hier noch daar.

Deze luisterrijke muziekvoorstelling bestaat uit twee delen.Het eerste deel bevat stukken uit de Latijns-Amerikaanse opera Carlitos Sur, in een nieuw arrangement voor piano en zang.Een migrant die vijftig jaar geleden naar Nederland kwam en die aan zijn ziel een stem geeft om zijn verhaal te kunnen vertellen.

Met een warme doorleefde altstem vertolkt Silvia Mancuso de ziel van Carlitos die op zoek gaat naar zijn ware zelf. Eerst in Amsterdam krijgt zijn levensverhaal gestalte, in de tango vindt hij verlossing. ‘Ik ben van hier noch daar.’

Schrijver Jorge Menoni (Uruguay/Nederland) verwerkte zijn eigen ervaringen in een libretto dat alle ruimte laat voor dit universele thema en componist Patricio Wang (Chili/ Nederland) transformeerde Menoni’s verhaal naar een aangrijpende liederen-cyclus.

De tango vertolkt bij uitstek het universele gevoel dat het voorbije altijd beter was, terwijl het komende telkens weer nieuwe hoop geeft. Met de tango als brug tussen Zuid-Amerika en Nederland versmelt deze opera Amsterdam en Buenos Aires.

In het tweede deel zingt Silvia Mancuso een selectie uit het tango nuevo repertoire van Astor Piazzolla. Zij geeft toelichtingen op de poëtische teksten. Het brengt ons naar het oergevoel van de Tango.

Zij wordt begeleid door de zeer ervaren tango pianist Hein Hoogendoorn.

Silvia Mancuso, zangeres/pianiste Uruguay

Na haar studie aan het Conservatorium in Hilversum als klassiek pianiste en diverse zangopleidingen begon zij in 1995 haar carrière als zangeres, met als specialisatie tangomuziek. Zij werkt samen met verschillende tango-ensembles in Europa, Uruguay en Argentinië als pianiste/zangsoliste en arrangeur.

Haar repertoire bevat stukken uit alle tangoperiodes. Zowel de Guardia Vieja als de moderne tango’s van Piazzolla en zijn tango nuevo. In 2010 begon haar zoektocht naar de Argentijnse folklore en andere Zuid-Amerikaanse muziekstijlen. In 2014 was ze soliste bij het Wereldpremière van de Misa Criolla voor vrouwenkoor.

Hein Hoogendoorn, pianist Groningen

Hein is afgestudeerd als uitvoerend musicus (solist) aan het Conservatorium van Groningen. Hein, een artistieke duizendpoot, treedt op als solo pianist en heeft zich daarnaast in de loop van de jaren ontwikkeld als een voortreffelijk begeleider van met name vocalisten. De carrière van Hein als begeleider is zeer internationaal.

Silvia en Hein ontmoetten elkaar bij ensemble Tan-Gueros. Daarna volgde een nationaal- en internationaalcarrière als duo met zowel modern/klassiek als Zuid-Amerikaanse repertoire, met name tango nuevo.

© Muziekpodium Zeeland 2024 | Webchimp, zorgeloos effectief online