Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Marion Bloem vertelt over “Meisjes uit het dorp”.
Zaterdag 21 oktober – 20.00 uur – Sint Jacobskerk Vlissingen
De ouders van Marion Bloem zijn in 1950 gevlucht uit Indonesië. Sinds 1972 publiceert Marion Bloem kinderboeken waaronder Matabia over een Indisch meisje in Nederland in de jaren ’50. Dit boek werd bekroond en vertaald in het Japans en Duits. Daarna schreef Bloem boeken voor volwassenen en zij brak door met Geen gewoon Indisch meisje in 1983. Bloem maakte daarna speelfilms video’s en televisieprogramma’s.
Haar eerste bioscoopfilm Ver van familie, ging 2008 in première in Film by the Sea in Vlissingen. Zij is ook actief als beeldend kunstenaar.
Dit jaar viert Marion Bloem, winnares van de Constantijn Huygens-prijs 2022, haar 50-jarig jubileum als schrijver. Ze leest voor uit met name haar nieuwe roman Meisjes uit het dorp. De voordracht wordt afgewisseld met optredens van Patrick Drabe en Desray met songs uit de jaren ’50 en ’60.
Deze roman is in januari 2023 verschenen. Het verhaal speelt zich af in een dorp dat veel lijkt op het dorp waar Bloem is opgegroeid, bij een militaire vliegbasis. Het gaat over meisjesvriendschappen, ‘coming-of-age’, en veranderende normen in de jaren ’60. In het dorp wonen veel dochters van ex-KNIL militairen, kinderen van ouders met onverwerkte trauma’s, en deze meisjes proberen hun weg te vinden tussen de regels van hun ouders, de regels van de gevestigde orde, en de moderne tijd van eind jaren zestig, waarin voor die jonge generatie popmuziek belangrijker werd dan de kerk of de bijbel.
‘Literatuur is mijn echtgenoot, film is mijn vriend, en de beeldende kunst mijn minnaar.’
Marion Bloem, schrijver, filmmaker en beeldend kunstenaar is in Arnhem geboren. Haar ouders, afkomstig uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië, waren na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland gevlucht. Marion Bloem studeerde in 1976 af als klinisch psychologe aan de Rijksuniversiteit Utrecht.
Al tijdens haar studie publiceerde zij haar eerste kinderboeken. In 1983 brak zij door met haar romandebuut Geen Gewoon Indisch meisje en de documentaire Het land van mijn ouders. Bloem ontving voor haar werk verscheidene awards en werk van haar hand is verschenen in het Japans, Duits, Engels en Indonesisch.
Haar meest recente boeken zijn autobiografisch: Haar goede hand, een roman over haar moeder en Een teken van leven, over rouw, naar aanleiding van het overlijden van haar zus.
Marion Bloem heeft haar eigen kunstgalerie in Amsterdam waar ook boektitels te koop zijn die in de boekhandel niet meer verkrijgbaar zijn.
Zaterag 21 oktober, 20.00 uur
Sint Jacobskerk, Oude Markt 2, Vlissingen
Marion Bloem met muzikale begeleiding door Patrick Drabe en Desray
Meisjes uit het dorp
Tickets via www.muziekpodiumzeeland.nl of bij Boekhandel De Drukkerij in Middelburg en Boekhandel ’t Spui in Vlissingen.
€22,50 / € 20,00
Reactie toevoegen