TIP VAN RUUD: Dock In Absolute

Bij mijn weten heb ik in deze nieuwsbrief nog nooit aandacht gevraagd voor een Luxemburgse band. Gezien het aantal tips dat inmiddels via dit medium naar jullie, de belangstellenden, is gekomen kan ik er natuurlijk wel één over het hoofd hebben gezien. In ieder geval vind ik het nu tijd om het Luxemburgse trio Dock In Absolute aan jullie voor te stellen. Dit vanwege het op 13 oktober verschijnen van hun derde album [Re]Flekt. Inmiddels zijn ze toonaangevend binnen de Luxemburgse jazzscene. Maar ze timmeren binnen Europa ook aardig aan de weg. Zie de link verderop naar hun optreden op het Rhodes & South Aegean International Jazz Festival op 29 augustus 2022 in het palace of the Knights in Rhodos. De komende maanden treden ze bijvoorbeeld nog op in Duitsland, België (Mol), Frankrijk en Nederland (15 december in het Kumulus theater te Maastricht). Wat ik van hun gehoord heb, ik heb de twee eerdere albums in mijn collectie, een bezoek zeker waard.

Het trio bestaat uit:
Jean-Philippe Koch piano en composities
David Kintziger bas  
Victor Kraus op drums.
Alle drie zijn ze, ondanks hun relatief jonge leeftijd, ervaren muzikanten die in diverse jazzgroepen en met orkesten en klassieke ensembles hun kwaliteit hebben bewezen. Dit hoor je terug in de composities die volledig uit de koker van Jean-Philippe Koch komen.
Je zou hun gedreven muziek vol met tempo en sfeer wisselingen een mix van progressieve jazz en klassiek met een rock attitude kunnen noemen. Je kunt er wild op dansen, met je ogen gesloten naar luisteren maar niet als achtergrondmuziek gebruiken. Voor dat laatste zijn ze veel te spannend en uitgelaten. De klasse en het plezier spat er bij de drie vanaf.
De single die het derde album vooruit is gegaan heet Heartbeat en is te beluisteren op spotify. Dit nummer geeft een goede indruk van wat je kunt verwachten van dit trio. Apple Music geeft een preview van alle nummers. Bij beluistering hiervan krijg je nog een beter beeld van waartoe de heren in staat zijn. Voor liefhebbers van E.S.T., Fergus Mc Creadie trio, Go Go Penguin en het Philippe Lemm trio. 

Veel plezier bij het ontdekken van deze muziek en ook veel plezier bij het aanstaande concert van Teus Nobel in De Spot in Middelburg, waar hij eer bewijst aan Chet Baker. Ik zal er helaas niet bij zijn maar met een goede reden. Ik zit bij een tribute concert van E.S.T. in Keulen. Ook niet verkeerd dacht ik.
Graag weer tot in november. Tot horens en tot ziens


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.