TIP VAN RUUD: Aki Rissanen

Twee keer eerder heb ik een Finse muzikant als tip opgevoerd in de nieuwsbrief die inmiddels al weer 2,5 jaar maandelijks verschijnt. Beide muzikanten, Jussi Reijonen in december vorig jaar en Verneri Pohjola in februari 2021, hebben hun gevarieerde output in de loop der jaren en hun hoogstaand spel gemeen. Hetzelfde geldt voor de muzikant die ik deze maand aan jullie wil voorstellen Aki Rissanen. Ook hij is geen nieuweling want al actief sinds 2004 toen hij deelnam in een band waar ook trompettist Verneri Pohjola deel van uit maakte. Later speelde hij op diverse albums van deze trompettist mee.

Ook heeft hij, eerst in duo en later in trio onder de naam Aleatoric, samengewerkt met de alom geprezen Belgische saxofonist Robin Verheyen die momenteel furore maakt met het powertrio Taxiwars. De derde persoon in het trio is een landgenoot van Aki Rissanen, Markku Ounaskari op drums die al in 2002 meedeed op het zeer avontuurlijke Bruto Gusto album van Eric Vloeimans, waar ook de Vietnamese gitarist Ngûyen Lê deel van uitmaakte. Luisteren mensen, nog steeds actuele muziek! Het trio heeft twee albums uitgebracht Aleatoric en Songs For Solstice genaamd.

Terug naar het heden, de nabije toekomst en het recente verleden. Sinds 2015 brengt de pianist en toetsenspeler Aki Rissanen zijn solo en trio albums uit bij het gerenommeerde Engelse Edition label. Dat hij gevarieerde en avontuurlijke muziek maakt blijkt uit de drie trio albums die hij tot nu op het label uitbracht, maar misschien nog wel het meest op zijn solo album Divided Horizon dat in 2021 verscheen. Hierop bespeeld hij naast piano het unieke instrument omniwerk. Geïnspireerd op een concept van Leonardo Da Vinci hebben de twee Finse instrumentbouwers Jonte Knif en Jukka Ollikka een hybride toetseninstrument gemaakt dat volgens de beschrijving het geluid van een barokke luit een klavecimbel en een viool combineert.

Het heden betreft de eerste muziek die is vrijgegeven van het nieuwe trio album dat half juli gaat verschijnen en Hyperreal gaat heten.

Het trio bestaat uit:

Aki Rissanen     –           piano, toetsen en elektronica
Verneri Pohjola –          trompet
Robert Ikiz        –           drums

De twee singles die ik inmiddels op YouTube heb kunnen beluisteren, zie de links verderop in deze tip, doen mij wegdromen naar spannende Scandinavische filmscenes met weidse koude landschappen. Leidend tot de roes na een film waar je helemaal in gezeten hebt. Ik moet dan altijd even terug op aarde komen. Maar ze geven mij ook een ander gevoel. Een gevoel van spanning en kracht, alsof een sluimerende vulkaan op punt van uitbarsten staat. Of de verwachting en voorpret van een eerste concert dat je van een nieuwe ontdekking gaat meemaken. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de rest van het album dat ik zeker ga aanschaffen. Maar dat was jullie waarschijnlijk al wel duidelijk.

Wat mij betreft een grote aanrader voor liefhebbers van trompettisten zoals Eric Vloeimans, Nils Petter Molvaer, Mathias Eick en de eerder genoemde Verneri Pohjola en pianisten zoals Martin Tingvall, Rembrandt Frerichs en Espen Berg.

Meer informatie over dit album en zijn eerdere werk op zijn website https://akirissanen.com/ De twee singles vindt je hieronder.

Snel naar Nederland halen deze artiest! Veel plezier in ieder geval met zijn muziek en mocht je één van de vele festivals in binnen of buitenland gaan bezoeken deze zomer geniet en laat je meevoeren door al die mooie klanken. Tot de volgende tip.

 


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.