MONICA AKIHARY WINT BOY EDGAR PRIJS EN IS DRIE WEKEN ARTIST IN RESIDENCE BIJ EEN BUNDER KUNST!

De Boy Edgarprijs, de grootste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek is toegekend aan vocalist en tekstdichter Monica Akihary. Dat is vrijdag 23 juni door het Fonds Podiumkunsten bekendgemaakt op het jazz netwerk- en showcase-evenement InJazz in Rotterdam. De jury noemt Monica Akihary „thuis in muzikale tradities uit alle windstreken”. Ze is een musicus die „actief het avontuur opzoekt en niet stopt waar het schuurt”.

Monica Akihary is met haar band Boi Akih drie weken Artist in Residence op Een Bunder Kunst in ’s Heer Arendskerke, een samenwerkingsproject tussen MuziekPodiumZeeland en Een Bunder Kunst. In deze drie weken woont en werkt zij op De Bunder, geeft samen met I Made Subandi een workshop gamelan, doet een educatie project voor basisscholieren en geeft een tweetal concerten.

Zondag 16 juli presenteert zij met haar band het album From and to infinity.

From and to Infinity is een compositie van Niels Brouwer. Hij schreef deze compositie oorspronkelijk in 2019 voor het 70-koppige bamboefluit orkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon Stad. Voor het nieuwe gelijknamige album van Boi Akih dat in juni 2023 uitkomt, maakte hij arrangementen voor een unieke bezetting met orgels, blokfluiten, kora, percussie, gender (gamelan-instrument), gitaar en stem.

In deze nieuwe arrangementen spelen zangeres Monica Akihary en gitarist-componist Niels Brouwer, die samen BOI AKIH vormen, samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis, koraspeler Sekou Dioubate uit Guinee en pianist Nora Mulder.

De stukken die oorspronkelijk voor het bamboe-orkest – van piccolo- tot contrabas-bamboefluit – zijn gecomponeerd, worden nu uitgevoerd op orgel door Nora Mulder. Het album is opgenomen in het Orgelpark Amsterdam, met de unieke orgels daar. Speciaal voor de live-uitvoeringen speelt Nora Mulder op een kistorgel met 200 pijpen en 19 extra baspijpen in een los element.

Special guest bij deze uitvoering is gamelanspeler en percussionist I Made Subandi uit Gianyar (Bali). Boi Akih werkte het afgelopen jaar met hem samen in een uitvoering van From and to Infinity op Ambon en eerder in het project Controlling The Swing voor het Holland Festival in 2017.

From and to Infinity bestaat uit vier delen; The Sea, Dryland, The City en Joy.

Monica Akihary – stem, baskalimba, elektronica
Niels Brouwer – gitaren
Sekou Dioubate – 35-snarige kora, slitdrum
Dodó Kis – sopraan-, alt- en tenorblokfluit en paetzold-basblokfluit
Nora Mulder – kistorgel
Special guest: I Made Subandi – gendèr (gamelan- instrument), percussie

Zondag 16 juli – 15.00 uur – Een Bunder Kunst – Panhoeveweg – ’s Heer Arendskerke.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.