TIP VAN RUUD: Hans Anselm Quintet

Wanneer je regelmatig op zoektocht gaat naar muziek die je nog niet kent word je soms overspoeld met nieuwe ontdekkingen. Die kunnen niet allemaal tegelijk een plaats krijgen in deze rubriek. Daarom houd ik een lijst bij van potentiële kandidaten. Wanneer de lijst te lang dreigt te worden schrap ik ook wel eens een naam. Het Anselm Quintet hoort daar niet bij. Ik stel dan ook graag deze band, waarvan het meest recente album Room Scope Moon al in de loop van 2021 is uitgebracht, aan jullie voor.

Het kwintet bestaat uit Gabriel Rosenbach trompet, Benedikt Schnitzler gitaar, Anna Wohlfarth piano en effecten, Arne Imig bas en Johannes Metzger drums. De naamgever van het Quintet zit dus niet in de band. Dit kan ook niet. Het is namelijk een fictief persoon, die volgens de bandleden wel voor een vorm van inspiratie zorgt. Wie het is, of waar de naam vandaan komt is tot op heden geheim. Een eerste album in eigen beheer gemaakt, Obscure Companion genaamd, komt in 2018 uit. Waarna dus zoals gezegd in 2021 hun meest recente creatieve uiting wordt uitgebracht.

De elektrisch versterkte jazznummers hebben een prettig in het gehoor liggend karakter. Verwar dit echter niet met saai of dertien in een dozijn. De variatie in intensiteit, volume en samenspel zorgt ervoor dat je de hele tijd geconcentreerd blijft luisteren. Soms met je ogen dicht tijdens meer melancholische stukken, dan weer kan je niet stil blijven zitten of staan wanneer de power de overhand krijgt. De door de beide componisten Anna Wohlfarth en Benedikt Schnitzler geschreven stukken geven je het gevoel naar iets bekends te luisteren maar zijn toch heel eigen. Een knappe prestatie. Ik denk dan ook dat de muziek een brede groep luisteraars zal aanspreken en ook live goed tot zijn recht komt.

Meer info over deze Duitse band op hun website https://www.hansanselm.com

Veel plezier bij de aanstaande live concerten van Muziek Podium Zeeland. Allemaal komen graag!!! Het is de moeite waard. Laat je eens een keer verrassen als een aangekondigde band je niets zegt. Zo kom ik ook aan mijn tips en mooie nieuwe muziek.

 


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.