TIP VAN RUUD !

Ik doorloop vanochtend (3 november) mijn lijstje van mogelijke tips en kijk tevens naar buiten, waar de zon vrolijk de laatste flarden van de nachtelijke mist aan het verdrijven is. Twee dingen vielen mij op. Het is al weer een jaar geleden dat ik mijn eerste tip aan jullie, de lezers, voorstelde. En ik heb pas één keer een Nederlandse muzikant of band geïntroduceerd. Dit is overigens niet bewust maar gewoon zo gegaan. Er is zoveel keuze! Die eerdere tips kun je overigens nog teruglezen, en niet te vergeten luisteren, via de website van Muziek Podium Zeeland.

In de laatste Jazzism werd ik getriggerd door een interview met mijn tip voor november Yoràn Vroom. Hierin gaf de drummer aan op zijn eerste album onder eigen naam Across A Spectrum beïnvloed te zijn door het klankenspectrum van jaren zeventig groepen als Weather Report, Mahavisnu Orchestra en Herbie Hancock. Ik durf hier best Billy Cobham aan toe te voegen, aangezien één van de bekendste albums van deze Amerikaanse drummer niet toevallig Spectrum heet.

Bij het beluisteren van Yoràn Vrooms eerste boreling krijg ik niet alleen spontaan het idee ook weer eens de platen van bovengenoemde bands op de draaitafel te leggen of in de cd lade te stoppen. Ook zet het mij aan tot bewegen en geeft het een zonnig gevoel. Dit sluit dan weer mooi aan bij de eerder vermelde ochtendzon.

Nu kon de 70er jaren jazzrock soms nogal gemaakt complex klinken, waardoor menig luisteraar afhaakte. Dit is bij Across A Spectrum zeker niet het geval. Percussie heeft een prominente plaats op het album, wat zorgt voor die zomerse groove en basis. Een regelmatig prominent aanwezige bas versterkt dit gevoel. Het geheel wordt verder kleur gegeven door diverse bevriende muzikanten op gitaar, trompet en keyboards. In tegenstelling tot de beelden die bij sommige van mijn vorige tips op mijn netvlies kwamen, zie ik nu een warme festivalweide met zelfs af en toe een palmboom voor mij. Dus festival organisatoren, luister eens naar dit album en boek die band!

Zoals gewoonlijk hieronder een link naar live beelden, maar je kunt natuurlijk ook het album beluisteren op bekende streamingdiensten.

Daarnaast kan je Yoran beter leren kennen door een documentaire die door Jan Douwe Kroeske over hem heeft gemaakt.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.