{@post_title}
zondag 9 oktober, 2022

Yang Yang Cai

Datum zondag 9 oktober, 2022
Tijd 15:30
Entree 15 euro
12,50 euro(word vriend»)
Locatie Sint Jacobskerk
Bestel kaarten Meer info

Yang Yang Cai (1998) is één van de grootste pianotalenten van haar generatie, geprezen om haar verfijnde, esthetische vertolking en technische beheersing. Ze begon op vijfjarige leeftijd pianolessen te volgen bij Noor Relijk. Toen ze tien jaar was werd zij aangenomen in de klas van de vooraanstaande pianopedagoog Jan Wijn, bij wie zij ruim tien jaar heeft gestudeerd. In mei 2019 behaalde zij haar Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam met uitmuntende beoordelingen. Sinds oktober 2020 studeert zij aan de fameuze Imola Piano Academy bij Enrico Pace.

Yang Yang heeft talloze masterclasses gevolgd bij onder andere Boris Berman, Matti Raekallio, Mikhail Voskresensky, Jacques Rouvier, Dominique Merlet, Igor Roma, Frederic Chiu, Klaus Hellwig, Arie Vardi en Maria João Pires. 

In 2008 behaalde zij de eerste prijs op het Steinway Piano Concours. Daarop mocht zij als negenjarige Nederland op het Internationale Steinway Festival vertegenwoordigen. Ze speelde in de fameuze Laeiszhalle te Hamburg en ontving lovende recensies van de plaatselijke pers. In 2012 won zij opnieuw het Steinway Piano Concours. In 2013 behaalde Yang Yang de eerste prijs in de Junior Finale van het internationale Young Pianist Foundation (YPF) Concours, waar zij Mozarts Pianoconcert No. 14 uitvoerde met het Yehudi Menuhin School Orchestra. In 2017 verwierf zij de Classic Young Masters Award. Op 10 februari 2019 is Yang Yang uitgeroepen tot de grote winnaar van de prestigieuze Grand Prix Youri Egorov in de internationale YPF Piano Competition; een zware competitie met als hoogtepunt haar vertolking van het tweede pianoconcert van Chopin, samen met het symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Jean-Bernard Pommier.

Yang Yang heeft inmiddels gespeeld in verscheidene belangrijke concertzalen waaronder het Concertgebouw Amsterdam, het Muziekgebouw aan ’t IJ, het DeLaMar theater en Koninklijk Theater Carré. Daarnaast nam zij onder meer deel aan The International Holland Music Sessions en Aspen Music Festival and School 2018 (VS). Ze volgde masterclasses in onder andere Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zij is een veelgevraagde gast op het Grachtenfestival Amsterdam, Festival Wonderfeel, Festival Jong Talent Schiermonnikoog en het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Ook heeft ze diverse keren opgetreden in de tv-programma’s DWDD en Podium Witteman. Met violist Shin Sihan en cellist Alexander Warenberg vormt Yang Yang sinds 2017 het succesvolle Amsterdam Piano Trio. In 2019 traden zij onder meer op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, met werken van Beethoven, Ravel en Shostakovich.

Yang Yang is altijd op zoek naar nieuwe manieren om betekenis te geven aan muzikale programma’s, bijvoorbeeld door samen te werken met kunstenaars en musici in andere genres, en door zich actief te blijven verbreden. Zoals bijv. Frederic Chiu’s ‘Deeper Performance Studies’. Yang Yang hecht veel waarde aan een integere vertolking van composities waarin de muziek zelf centraal staat en een brug vormt tussen speler en luisteraar. Zij verkent bij ieder concert verschillende manieren om een connectie te maken met haar luisteraars die boven woorden uitstijgt. Via een eerlijke en open manier van musiceren wil Yang Yang aan een breed publiek laten zien dat muziek een universele taal is die iedereen verstaat.

Yang Yang heeft financiële ondersteuning mogen ontvangen van onder andere het VandenEnde Foundation, Ars Donandi Sophie Booy-barones van Randwijck fonds, het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, Muziekfonds Stringendo, het Dr. Hendrik Muller Fonds, het NL Talentenfonds en Het Prins Bernhard Cultuurfonds.

© Muziekpodium Zeeland 2024 | Webchimp, zorgeloos effectief online