{@post_title}
vrijdag 17 juni, 2022

Under The Surface

ZeelandJazz
Datum vrijdag 17 juni, 2022
Tijd 20:30
Bestel kaarten Meer info

Under The Surface 

Miin Triuwa – Mijn trouw

 

Improvisatie, compositie, taal en culturen smelten samen en beïnvloeden elkaar. De wereld zit in Under The Surface. Op dit bijzondere derde album reflecteren zij op hun eigen achtergrond en vinden zij hun eigen ‘folk’.

Na de eerste twee volledig vrij geïmproviseerde albums van de groep, Under The Surface (2017) en Trinity (2019), beide voor een Edison genomineerd, zet Under The Surface een volgende stap met een volledig gecomponeerd album: Miin Triuwa.

Sinds de oprichting van Under The Surface in 2015 heeft de band internationaal veel succes beleefd. Drummer Joost Lijbaart zag al vroeg de potentie van de groep en wist meer dan 200 concerten in 25 landen op 4 continenten te organiseren: van Afrika tot Zuid-Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Europa. Geïnspireerd door de vele reizen en culturen waarmee de groep in aanraking kwam, ontwikkelden zij een unieke improvisatietaal, een combinatie tussen jazz, folk, etnische en elektronische muziek.

Met Miin Triuwa begeeft Under The Surface zich op een nieuwe muzikale reis met composities van gitarist Bram Stadhouders. Hij schreef een suite van acht stukken waarin de karakters en kwaliteiten van de bandleden boven zichzelf uitstijgen. De improvisaties die immer aan verandering onderhevig zijn en die de groep zo karakteristiek maken, worden nu gevat in een stevig muzikaal statement dat laat horen waar de band voor staat. In plaats van op reis te gaan naar andere werelden, keek de groep met dit project naar binnen en onderzocht hoe hun eigen roots invloed hebben op hun muziek.

Under The Surface heeft een gezamelijke drang om tot een universele essentie van verschillende culturen te komen. Zo werd voor dit album de verbinding gelegd met onze eigen ‘vergeten’ taal, het Oudnederlands.

Vocaliste Sanne Rambags deed met behulp van historisch taalkundige Peter‑Alexander Kerkhof en het Instituut voor de Nederlandse Taal onderzoek en schreef prachtige teksten voor het album in het Oudnederlands. De taal die tussen ca. 600 en ca. 1150 na Christus in Nederland werd gesproken en qua klank verwant is aan het Gaelisch en IJslands. Hieronder een kort fragment uit track 3, ‘Vrees en Beving’, van het album Miin Triuwa.

gihori gibet miin endi ni varwerp beda miina, githenki miin
herta miin gidruovit is an mii, endi vrohta duodes viel over mii
vrohta endi bivunga quamon over mii, bithekoda mii thimsternissi
endi ik quath wie sal gevan mii vetheron also duvon, ik vliugan sal

Nederlandse vertaling:

Hoor mijn gebed en verwerp niet mijn bede, denk tot (aan) mij
mijn hart is ontroerd in mij en de vrees des doods overviel mij
vrees en beving kwamen over mij en duisternis bedekte mij
en ik zei, wie zal mij geven vederen als van een duif, en ik zal vliegen

De groep nam speciaal voor het album in oktober 2021 een videoclip op van het titelnummer ‘Miin Triuwa’ in Oekraïne.

 

Sanne Rambags – zang & teksten

Bram Stadhouders – gitaar & composities

Joost Lijbaart – drums en organisatie

Ted Masseurs – geluid

Tickets voor het gehele programma op vrijdag €25,00
© Muziekpodium Zeeland 2024 | Webchimp, zorgeloos effectief online