{@post_title}
vrijdag 3 maart, 2023

Meesters & Gezellen

Vocale werken van Darvish, Clara Schumann, Sztojanov, Vasks e.a.
Datum vrijdag 3 maart, 2023
Tijd 20:00
Entree 20 euro
17,50 euro(word vriend»)
Locatie Sint Jacobskerk
Bestel kaarten Meer info

Meesters&Gezellen is een jaarlijkse concertserie voor jonge professionele zangers. Het is een vorm van werkplek-leren, waar de jonge zangers (de Gezellen) samenwerken met ervaren zangers (de Meesters). Ze repeteren samen en geven samen een serie van 8 concerten door heel Nederland.
Jonge zangers worden tijdens hun opleiding bijna uitsluitend getraind als solozanger. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Tijdens dit project leert de jonge vocalist om in koorverband te zingen. Voor het publiek is het dé kans om al die jonge mensen, met hun jeugdige élan op hoog niveau te horen musiceren.
In 2023 werkt Meesters&Gezellen o.l.v. Daniel Reuss samen met Cappella Amsterdam. De Meesters zijn vier ervaren zangers van Cappella Amsterdam, voor elke stemgroep één. De Gezellen zijn jonge zangers uit de hele wereld. Zij doen podiumervaring op onder leiding van deskundigen. De kennisoverdracht van de Meesters zorgt ervoor dat de aankomende koorzangers voelen en ervaren wat het is om te functioneren in een homogeen geheel om de rust en stabiliteit te ervaren van de samenzang.
Het programma van 2023 is getiteld ‘Wendingen’ naar het toenmalige tijdschrift van de Amsterdamse School, een architectuurstroming uit het begin van de 20ste eeuw. De architecten en beeldend kunstenaars van de Amsterdamse School, hadden als ideaal om aan alle lagen van de bevolking zo veel mogelijk moois aan te reiken.
Gezongen worden werken van hedendaagse componisten uit Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Iran en Oost-Europa worden gecombineerd met werken van twee vrouwelijke componisten uit de romantiek: Clara Schumann-Wieck en Fanny Hensel-Mendelssohn. Heel bijzonder zijn drie werken die voor Cappella Amsterdam in opdracht werden geschreven zoals een twaalfstemmig werk van de Tadzjikistaanse studente compositie Jasmine Karimova Apart is ook het werk uit 2014 van de Bulgaar Georgi Sztojanov (tenor, dirigent en componist) die nu resideert in Den Haag: een selectie uit War Circles, liederen voor mannenstemmen, vrouwenstemming een spreekkoor en een zevenstemmig lied.

© Muziekpodium Zeeland 2024 | Webchimp, zorgeloos effectief online