TIP VAN RUUD: Lage Nordling Electric Ensemble (LNEE)

Een jonge enthousiaste vrolijke club zou ik de voorlaatste tip van dit jaar willen noemen. De lange naam, het Lage Nordling Electric Ensemble nodigt uit om de afkorting LNEE te gebruiken. Overigens ook de naam van hun debuutalbum op vinyl of als download.

En dan te bedenken dat de jonge Lage Nordling in eerste instantie helemaal niet zo geïnteresseerd was om iets creatiefs te doen. Dit in tegenstelling tot zijn ouders die keramist en grafisch ontwerper zijn. Toen kwamen de Red Hot Chili Peppers voorbij en de jonge knaap was om.

Ik kan wel stellen dat het met die creativiteit inmiddels wel goed zit. De afgelopen jaren heeft Lage Nordling met het kwartet KosmoKid en als duo met de zangeres Alexandra Shabo in Zweden, zijn geboorteland, al nieuwe muziek op de wereld gezet.

Dit jaar komt daar zijn huidige band LNEE bij. Zelf spelend op de elektrische gitaar heeft hij, samen met zijn vijf kompanen, een fris album gemaakt met invloeden uit de jazz, progressieve rock en ambient.

Lage Nordling                           –           elektrische gitaar
Hannes Bennich                       –           alt saxofoon
Samuel Hällkvist                       –           elektrische gitaar
Jesse Emmoth                          –           synthesizers
Anne Marte Eggen                    –           elektrische bas
Mario Ochoa                            –           drums

De zes nummers geleiden je in een dromerige flow. Alsof je op een zwoele zomerdag languit in het gras een beetje ligt te soezen. Om bij vlagen op te schrikken van de op zichzelf natuurlijke geluiden uit de omgeving die op dat moment een beetje vervreemdend klinken. Dat vervreemdende zit ook verweven in de muziek waardoor deze op een prettige manier abstract aanvoelt. Als een nieuw klank universum. Het album klinkt als één geheel. Ik vond het dan ook prettig om het ook als zodanig te beluisteren.

Waar zou je dan aan kunnen denken als richtsnoer wanneer je met het album in je hand in de platenzaak staat en je vraagt je af, zou ik dit goed vinden? Dan zou ik zeggen de groep heeft duidelijk een eigen stempel met als ingrediënten een beetje Pat Metheny en Lyle Mays, de hedendaagse gitaristen Reinier Baas en Rob Luft (eerder één van mijn tips) en Matthew Halsall met zijn label Gondwana Records.

Het eigen stempel zit hem in wat Lage Nordling zelf modulair componeren noemt. In zijn uitleg zijn dit korte melodieën met punten van houvast. Deze punten ontlokken de musici om een ander pad te nemen waardoor de oorspronkelijke melodie langzaam veranderd.

Het beste recept om te bepalen of de muziek je aanspreekt of niet is nog altijd beluisteren. Liefst een paar keer zodat het geheel van klanken en nuances tot je door kunnen dringen. Ga op het gemak in je luie stoel zitten of liggen, buiten in het gras is inmiddels wat kil geworden, en geef je over aan het universum van het Lage Nordling Electric Ensemble.

En hopelijk is er dan nog een klein beetje zomergevoel terug gekomen. En anders is de herfst natuurlijk ook een mooie tijd om binnen naar muziek te luisteren. Veel plezier daarmee.

Tip van Maurits:

Peter Beets New Jazz Orchestra met The Blues goes to Spain. Vrijdag 22 november om 20.00 uur in de Sint Jacobskerk van Vlissingen.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.