TIP VAN RUUD: Gijs Levelt Spoken Quartet

Bij het doorbladeren van de tips die ik de afgelopen jaren vanaf november 2020 met jullie mocht delen kwam ik tot de ontdekking dat het sinds maart 2022 geleden is dat ik een Nederlander op de voorgrond heb gezet. Dit is natuurlijk niet omdat er geen goede “jazz” meer vanuit Nederland komt integendeel. Maar de hoeveelheid bijzondere, mooie, intrigerende, spannende of vernieuwende muziek uit de wijde omtrek en verder is nu eenmaal meer een overstroming dan een beekje. Goed nieuws natuurlijk maar toch. Het is daarom weer eens tijd voor een Nederlander. Hierbij heb ik ook gekeken naar het festival seizoen dat er aan zit te komen. De ene muziek leent zich namelijk meer voor een dergelijke setting dan de andere. Mijn tip voor maart is dan ook niet om de hele tijd geconcentreerd met de ogen dicht door de koptelefoon te luisteren, al is dit zeker niet verboden.

Gijs Levelt is zijn naam. Of hij familie is van de bekende koffie en thee distributeur is mij onbekend. Wel is hij trompettist en componist van beroep en niet geheel onbekend, want ook actief in de Amsterdam Klezmer Band. Daarnaast is hij ook docent en gast in diverse bands van collega’s.

Centraal in zijn componeer proces stelt hij de balans tussen het hoofd en het hart, en hij streeft er naar complexiteit toegankelijk te maken en ogenschijnlijke eenvoud verdieping te geven. Sinds enkele jaren onderzoekt Gijs in zijn composities het gebruik van effectpedalen en andere elektronische middelen in combinatie met akoestische instrumenten.

In het voorjaar van 2021 richtte hij zijn eigen droomband op waarmee hij korte tijd later een 2 Meter Sessie voor tv heeft gedaan. Zie de link onderaan deze tip.  Naast hemzelf op trompet en FX (elektronisch blaasinstrument) bestaat de band uit:

Stefan Smid                  :           toetsen en samples
Mark Haanstra             :           basgitaar
Joost Lijbaart                :           drums

Alle drie zijn zij gepokt en gemazeld in bands zoals Zuco-103, Caro Emerald, Ellen ten Damme en Yuri Honing trio en Wired Paradise. Met deze mannen, die samen het Spoken Quartet vormen, heeft hij vorig jaar een eerste album opgenomen Bustle geheten.

Geïnspireerd door de elektrische bands van Miles Davis uit de zeventiger jaren, Massive Attack en Nils Petter Molvaer bevat de muziek trance verwekkende grooves, duistere drones en avontuurlijke, sferische improvisaties. De grote stad en het nachtleven zijn de beelden die bij mij opkomen. In het nummer Dolmus Havasi waan je jezelf dan weer in de moderne oosterse sferen van Istanbul.

Ondanks het gebruik van elektrische instrumenten gekoppeld aan elektronische effecten wordt het nooit freakerig of ingewikkeld. Dus in mijn oren geschikt voor een breder wat avontuurlijk ingesteld publiek. Mark Haanstra en Joost Lijbaart zorgen er met hun strakke ritmische basis voor dat je vanzelf gaat meebewegen. Stefan Smid en Gijs Levelt zelf houden de spanning er voortdurend in met hun power, of juist spookachtig klinkende solo’s. Deze jongens krijgen een festivalpubliek wel happy en in beweging! Luister hieronder maar.

Ik verwacht velen van jullie te zien in ‘t Beest in Goes op 17 maart tijdens het concert van Fugimundi met Eric Vloeimans, Harmen Fraanje en Anton Goudsmit die nieuw repertoire zullen presenteren. Tot dan!


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.