TIP VAN RUUD : Jan Kus Slavo Rican Assembly

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen om mooie bijzondere en niet eerder gehoorde muziek te horen en beleven. Ik wens een ieder die interesse toont en open staat voor nieuwe namen en klanken dan ook een inspirerend 2023. Muziek Podium Zeeland draagt daar graag zijn steen aan bij en ik probeer daar ook weer mijn maandelijks steentje aan toe te voegen.

Mijn eerste tip voor dit jaar luistert naar de naam Jan Kus maar is geen Nederlander. De in Slovenië geboren maar in New York wonende saxofonist begon, eerst op klarinet, al met muziek toen hij vijf jaar oud was. Een groot deel van zijn kinderjaren bracht hij door met zijn familie in het naoorlogse Sarajevo. Al vroeg werd hij gegrepen door muziek uit andere culturen. Hij studeerde Jazz saxofoon aan het Nationaal Muziek Conservatorium in Ljubljana waar hij in 2006 afstudeerde. Vervolgens kwam hij met een beurs op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag terecht. Dus toch een Nederlandse connectie. In deze periode trad hij op met een veelheid aan Europese Jazz muzikanten zowel in Nederland als diverse andere landen in Europa. Na zijn afstuderen vertrok hij in 2012 naar New York, maar niet alvorens in zijn geboorteland in een internationale ethno-jazz groep te zijn gestart. In New York kwam hij onder de vleugels van de saxofoon legende Antonio Hart die hem de diepte van de jazz traditie bij bracht. Hij begon samen te werken en te spelen in de bands van diverse muzikanten uit de New Yorkse scene en richtte zijn eerste eigen groep op het Jan Kus Quartet.

Naast zijn altijd gebleven interesse in de folk muziek uit zijn eigen geboorteland kreeg hij ook interesse in Latin en muziek uit de Cariben. Dit alles heeft hij gemengd tot een smeltkroes met zijn jongste band Slavo Rican Assembly op het album Intercosmic. Geen ingewikkelde nummers die alleen met geconcentreerde beluistering te volgen zijn. Eerder swingende fusion waarbij bijvoorbeeld een Sloveens oogstlied op zijn Caribisch wordt gespeeld met onverstaanbare maar wel mooie vocalen. Naast het soms lyrische en dan weer onstuimige saxofoonspel van Jan zelf wordt je regelmatig verrast door Santana achtige passages met stevige gitaar en percussie. Deze band is een aanrader voor op een zomers festival. De variatie aan klankkleuren komt ook terug in de samenstelling van de band:

  • Jan Kus (Slovenië) tenor en sopraan saxofoon, vocoder en synthesizers
  • Aleksandra Denda (Servië) zang
  • Gabriel Vicéns (Puerto Rico) elektrische gitaar
  • Ahmed Alom Vega (Cuba) piano en keyboards
  • Dan Martínez (Puerto Rico) elektrische en akoestische bas
  • Fernando García (Puerto Rico) percussie
  • Jean John (Slovenië) drums

Spannende swingende multiculturele muziek die mij vrolijk maakt zo in het begin van een nieuw hopelijk zeer muzikaal jaar. Luister maar:

https://open.spotify.com/track/6WAtaRg1miZFBfXgjzI4a2?si=d77117cbc3fc4321

https://open.spotify.com/track/4Mr5WDH3DiPGIYeQ77k0pE?si=c0bb32621f8c4b16

Waar zouden we zijn zonder cultuur om ons zo nu en dan uit de sleur van alle dag te halen!

Vergeet vooral het concert van R11 niet op vrijdag 13 januari om 20.30 uur in De Spot in Middelburg. Met o.a. Alex Coke, Robbie Verdurmen en Rutger van Otterlo, bekend van het Willem Breuker Kollektief en ook met Tatiana Koleva!


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.