RYMDEN vrijdag 14 juni headliner op ZeelandJazz

Met het Noorse trio Rymden is de jazz een nieuwe supergroep rijker. Want met Bugge Wesseltoft, Dan Berglund en Magnus Öström heb je drie van de belangrijkste vertegenwoordigers uit de Scandinavische jazzscene te pakken. Pionier, soundmagiër en toetsenist Wesseltoft maakte furore met de formatie New Conception of Jazz en bassist Berglund en drummer Öström schreven geschiedenis met de invloedrijke groep e.s.t. (Esbjörn Svensson Trio).

De muziek van Rymden bevat drie elementen: melancholische en atmosferische composities, dramatisch geladen ritmes en virtuoze speeltechniek van het allerhoogste niveau. Met hun debuutalbum Reflections & Odysseys (2019) liet het trio invloeden horen uit de moderne jazz, klassiek, filmmuziek en rock. Opvolger Space Sailors kwam snel daarna uit, in 2020. Ook hier komt het experimentele terug wanneer het openingsnummer meteen start met een duistere metal-achtige groove. Daarnaast worden de conventionele jazzschema’s soms overboord gegooid en komt ook de jaren ’60 psychedelische rock om de hoek kijken.

Eind 2023 volgde het derde album, getiteld Valleys & Mountains, dat een meer akoestisch en ingetogen karakter heeft en meer ruimte (Rymden is Zweeds voor ruimte) toelaat in de muziek. Kortom: een sound vol variatie waar je u tegen zegt. De samenwerking tussen deze drie mannen leidt tot een fascinerende synergie. De briljante stukken op de studioalbums worden live verrijkt met nieuwe ideeën en improvisaties. Een concert om niet te missen!

Bezetting:
Bugge Wesseltoft – piano, keyboards
Dan Berglund – bas
Magnus Öström – drums

Rymden speelt vrijdag 14 juni om 22.00 uur in de Schouwburg van Middelburg. Om 20.00 uur opent Michiel Borstlap en band de avond met een Herbie Hancock programma.

Check  www.zeelandjazz.nl voor het overige programma op het ZeelandJazz Festival


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.