BUSCH TRIO MET MATHIEU VAN BELLEN IN VLISSINGEN.

Mathieu van Bellen, viool Omri Epstein, piano, Ori Epstein, cello

Ontmoetingen in de wereld van de kamermuziek groeien vaak uit tot vriendschappen, maar het omgekeerde is veel ongebruikelijker: wanneer uit een groep schoolvrienden met een reeks alledaagse hobby’s een kamermuziekgroep ontstaat die het hoogste niveau bereikt op het internationale podium. Zo is het Busch Trio ontstaan en heeft het zich gevestigd tussen de toonaangevende ensembles.

Dit trio is de vrucht van een jarenlange vriendschap’, zo beschrijft Omri Epstein het – in wezen- spontane proces waarin het trio ontstond nadat ze elkaar meer dan tien jaar geleden ontmoetten aan het Royal College of Music in Londen. Destijds waren de drie aspirant-solisten, maar hun gedeelde passie voor kamermuziek werd hun sterkste band.

Rond die tijd kreeg Mathieu de eervolle kans om op de ‘ex-Adolf Busch’ G.B. Guadagnini (Turijn, 1783) te spelen – de legendarische violist was toen al een lichtend voorbeeld voor het jonge trio. Hun keuze om op darmsnaren te spelen betekent een diepe waardering voor de esthetiek van de grootheden uit het begin van de 20e eeuw.

Tegenwoordig staat het Busch Trio regelmatig op grote podia en festivals in heel Europa en de VS. Ze zijn door The Times omschreven als ‘moeiteloos musicerend’, door The Gramophone als ‘een waar genot van begin tot eind’ en door de Süddeutsche Zeitung als ‘het meest toonaangevende pianotrio van hun generatie’. Het trio kreeg erkenning voor hun werk en opnames en ontving belangrijke onderscheidingen en prijzen in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, België en Frankrijk.

Het platenlabel Alpha Classics heeft een opmerkelijk vertrouwen in het trio getoond door hen al vroeg in hun carrière aan langdurige contracten te binden. Samen hebben ze bijzondere opnames uitgebracht van de complete werken van Dvorak op vier cd’s, de complete trio’s en het Forellenkwintet van Schubert op twee cd’s en een recente cd met werken van Ravel & Sjostakovitsj. Voor de nabije toekomst wacht nog de opname van de complete trio’s van Beethoven die de komende jaren op vijf cd’s zullen verschijnen.

Vandaag de dag wonen de leden van Busch Trio tussen Amsterdam en Brussel en houden ze vast aan hun zeer intensieve repetitie- en uitvoeringsschema. In de komende seizoenen kijken ze ernaar uit om terug te keren naar zalen in heel Europa, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen en het Théâtre de Champs-Elysées in Parijs, evenals talrijke tournees door de VS, Canada en Israel.

Zaterdag 30 september speelt het Busch Trio om 20.00 uur in de Sint Jacobskerk van Vlissingen.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.