Gamelan workshop op De Bunder.

Samen met Een Bunder Kunst heeft MuziekPodiumZeeland Monica Akihary en Niels Brouwer uitgenodigd om in juli drie weken als Artist in Residence te gast te zijn op De Bunder.

Sinds 1997 vormen gitarist en componist Niels Brouwer en vocalist en tekstdichter Monica Akihary onder de naam BOI AKIH een duo dat de vaste en onscheidbare kern vormt van samenwerkingen met uiteenlopende musici en dichters.

Grenzeloze nieuwsgierigheid drijft BOI AKIH al meer dan twintig jaar naar telkens nieuwe experimenten en ontdekkingen. Hierdoor zijn ze inmiddels thuis in muzikale tradities uit alle windstreken: van moderne jazz tot klassieke Indiase muziek en van Melanesische, Afrikaanse en Europese folk tot geïmproviseerde muziek. Al die verschillende tradities en invloeden zijn voor de musici geen eindbestemming, maar inspiratie en aanknopingspunt voor muzikale ontwikkeling. Ze klinken door in de kleur en textuur van hun muziek, in complexe composities en vrije improvisatie, in stemgebruik en speeltechniek, in gedurfde bezettingen en ook in de bijzondere verzameling instrumenten die zij hanteren – vaak zelfgebouwd en toegesneden op hun eigenzinnige muzikale ideeën.

In de voortdurende wisselwerking tussen de muzikanten en de bronnen waar zij uit putten ontstaat hun unieke eigen geluid, dat tegelijk onconventioneel en toegankelijk is, telkens weer verrassend nieuw en toch volkomen herkenbaar BOI AKIH. Waarin akoestische klanken en elektronische soundscapes zich vermengen met het veelzijdige, warme stemgeluid van Monica Akihary, die soms in het Engels, soms in het Haruku, de taal van het eiland van haar vader, zingt.

In de muzikale projecten van BOI AKIH resulteren die diepe, persoonlijke muzikale verkenningen in een harmonieus samenvloeien van schijnbaar onverenigbare klanken, ritmes en tonaliteiten. Voorbeelden zijn de symbiose van Europese, Indiase en Indonesische tradities in Uwa I (2004) en eclectische muzikale herinterpretaties  van  Jimi Hendrix, Neil Young en Joni Mitchell (Circles in a Square Society 2012). In het gelauwerde Controlling the Swing (première Holland Festival 2017) bracht BOI AKIH een hele reeks muzikale uitersten samen in één wervelende compositie. Het nieuwste project van BOI AKIH Storyteller (2020) heft de grenzen verder op: tussen oud en modern, tussen muziek, verhaal en poëzie, tussen oost, west, noord en zuid.

Voor het verblijf op De Bunder is de Balinese Gamelanspeler I Madi Subandi uitgenodigd. Tijdens deze periode werken zij aan nieuw materiaal en geven een aantal concerten o.a. met de meester gamelanspeler I made Subandi.

Op woensdagavond 12 juli geeft Subandi een workshop gamelan op de Bunder. Geïnteresseerden hiervoor kunnen zich opgeven bij romaaskant@zeelandnet.nl

Iedereen is welkom, beheersing van het gamelanspel is niet echt nodig. Deelname is gratis. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Later meer over dit project met Monica Akihary, Niels Brouwer en Boi Akih.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.