WOLFERT BREDERODE, JOOST LIJBAART & HET MATANGI KWARTET presenteren Ruins and Remains

Op 11 november 2018 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Pianist- componist Wolfert Brederode schreef ter herdenking daarvan een suite voor zijn duo met drummer- percussionist Joost Lijbaart en een strijkkwartet, die op Wapenstilstandsdag 2018 in première ging. Manfred Eicher, eigenaar van ECM, een van de meest befaamde en prestigieuze platenlabels, was onder de indruk en wilde de suite uitbrengen. Een drietal pogingen om de suite op te nemen mislukten vanwege covid. Vier jaar later is het gelukt waarbij de oorspronkelijke uitvoering herschreven werd. Naast de ruïnes van de oorlog die een hoofdrol spelen zijn nu ook nieuwe ervaringen die zich in die tijd in het persoonlijke leven van Brederode voordeden meegenomen.

De suite opent met het nummer ‘Ruins I’. Later volgen de nummers ‘Ruins II’ tot ‘Ruins IV’ afge- wisseld met nummers die een ander aspect belich- ten. ‘Ruins I’ begint fluisterzacht waarbij Lijbaart zijn trommels met mallets aait. Af en toe klinkt er een zacht belletje als op het slagveld waar geen levende ziel meer is te bekennen. Al snel neemt de heftigheid in de muziek toe en in het nummer ‘Cloudless’ lijkt er eerder een onweersbui te komen dan een wolkeloze hemel. De muziek blijft beklem- mend. Brederode heeft alles wat onnodig is wegge- laten en speelt alleen de hoogstnoodzakelijke no- ten. Het schitterende Matangi Quartet vergroot de onheilspellende sfeer. Op de piano worden meer en meer noten gespeeld en het binnenwerk van de vleugel wordt verkend. Het strijkkwartet speelt op het snijvlak van jazz en gecomponeerde heden- daagse muziek een belangrijke rol als verbinder tussen hoop en wanhoop. De klagende viool van Maria-Paula Majoor en de alom aanwezige cello bepalen de sfeer die alleen nog wordt opgevrolijkt door optimistisch getokkel op de snaren van de vleugel. Lijbaart geeft kleur aan de suite door gebruik te maken van belletjes en andere percussie die hij voorzichtig bespeelt alsof het breekbaar kristal is. Alles bij elkaar is ‘Ruins And Remains’ zowel een hoogtepunt voor Wolfert Brederode als voor het toch al indrukwekkende oeuvre van ECM.  

Bezetting: 

Wolfert Brederode (piano)
Joost Lijbaart (drums, percussie)
Matangi Quartet: Maria-Paula Majoor (viool), Danie
̈l Torrico Menacho (viool), Karsten Kleijer (altviool), Arno van der Vuurst (cello). 

Zondag 11 december – 15.00 uur – Porgy & Bess – Terneuzen


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.