EENS DE JONGE ZEEUW

geschreven en samengesteld door Phons Bakx

Boekdelen 1-2-3-4

In vier jaar tijd schreef Phons Bakx een reeks van tientallen radiogesprekken uit die hij in 2005 met mensen afnam over hun persoonlijke belevenissen van jongerencultuur in Zeeland. Een klein deel daarvan werd in dat zelfde jaar in een radioreeks op Omroep Zeeland uitgezonden. In deze nieuwe boekenreeks zijn die gesprekken volledig en integraal op schrift gesteld. Zo gaat Boekdeel 1 in hoofdzaak over hoe Zeeuwse jongeren in de jaren ’60 ertoe kwamen om zelf muziek te gaan maken, hetzij jazz oude stijl, skiffle, rock-n-roll, pop, folk, beatmuziek en later ook de punk [Bepaalde hoofdstukken zijn gewijd aan de nozem, de Twist en het ontstaan van rock-n-roll]. 

Boekdeel 2 gaat over de opkomst van muziek in het Zeeuwse uitgaansleven. Dat betekende in hoofdzaak een opbloei voor concertpodia, jeugdsozen, dancings en nachtclubs. Daarnaast wordt ingegaan op legendarische concerten in Zeeland, zoals Dave Berry, Pink Floyd, The Fortunes, Man, Bill Haley en andere buitenlandse musici. Ook ‘Jeugd & Muziek’ en ‘Nieuwe Muziek’ worden in Boekdeel 2 besproken bij monde van Ad van ’t Veer en Nico van den Boezem. – Vervolgens wordt in Boekdeel 2 ook het verschijnsel van de grammofoonplaat uitge­diept, zij het in uitleg over deze audiotechniek, alsook in de sociale context van de jukebox in het café, en daarna ook als specialisatie van grootverzamelaars van platencollecties.

Boekdelen 3 en 4 vallen zowat geheel buiten het terrein van muziek. Ze bestrijken gevarieerde onder­werpen over het jong-zijn in Zeeland tussen 1950 en 1999, hetzij in stad, dorp, het platteland of aan de kust. Aandacht voor het hippiedom, de mode, het verre reizen, het liften langs de weg, de culturele hang naar het Oosten, het gebruik van hasjiesj, marijuana en LSD. Dan ook nog het tabaksroken onder de jeugd. – Boekdeel 4 geeft een zeer gevarieerd inzicht in het ‘spelen en bewegen’ door de jeugd: teamsporten, speelgoedauto’s en poppen, de opkomst van brommers en de jeugdige mobiliteit van autorijden. Tussendoor zijn er hoofdstukken te lezen waarin de auteur ingaat op eigen jeugdervaringen als jongetje, als puber en als kunstenaar.

De vier boeken zijn enkel als geheel-van-4 te koop bij de auteur, en worden in een unieke, kleurige doos geleverd die Bakx met de hand zelf maakte. De doos is gratis bij aankoop van de boeken. Het boekenpakket kost 70 euro en een bestelling kan men het beste regelen via: phonsbakx@gmail.com.

Agendatips MPZ

25 november – Mats Eilertsen Trio – Goes

27 november – Izumi Pianoduo – Quarte Mains – Vlissingen


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.