Start het Hemelvaart weekend swingend met Eddy & the Ethiopians!

Eddy & The Ethiopians staat onder leiding van Edward Capel. Het betreft een twaalfkoppig orkest dat in 2013 ontstaan is uit sessies van Edward (= Eddy) Capel met Ethiopische muzikanten. Tijdens tournees ontmoette de Eindhovenaar ook muzikanten uit Burkina Faso, Suriname, Frankrijk en België en daarmee werd de band aangevuld. Gelet op de achtergronden van de muzikanten, is het niet vreemd dat de muziek van Eddy & The Ethiopians, waarvan in 2014 een eerste cd verscheen, een mix van stijlen is, zoals West-Afrikaanse afrobeat, jazz en funk. En uiteraard Ethiopische muziek.

Inmiddels heeft de band een aantal wijzigingen ondergaan. Vooral het toetreden van de Eritrese krarspeler en zanger Bereket Behre Akitu zorgt voor een verrijking van het repertoire doordat hij melodieën en ritmes uit zijn geboorteland inbrengt. Wel bevinden zich anno 2020 minder Ethiopiërs in het gezelschap dan in de oorspronkelijke bezetting. De naam Eddy & The Ethiopians moet echter vooral worden gezien als een eerbetoon aan de muziek die nog steeds als inspiratie dient.

Eddy & The Ethiopians toont een andere kant van de muzikale smaak van Capel. Hier geen experimentele aanpak, maar opzwepende en dansbare muziek. De groep als feestband afdoen, doet het twaalftal echter schromelijk tekort. De muziek is aanstekelijk maar heeft inhoud, zo wordt bewezen op de tweede release van het gezelschap, simpelweg E&E IIgetiteld. Daarop gaan Afrikaanse ritmes en melodieën en Europese/Amerikaanse jazz en funk een prikkelend verbond aan.

De stukken op het album zijn gecomponeerd door Capel, dat wil zeggen: het elementaire gedeelte. De muzikanten voegen daar hun eigen lijnen aan toe. Uiteraard speelt in de uptempo stukken de ritmesectie een voorname rol, maar opvallend is ook de baritonsax van Capel in ‘Riff de Guayla’, die zowel als stuwende kracht als solerend wordt opgevoerd. De voor westerse oren minder gangbare instrumenten springen ook in het oor, maar spelen niet een te overheersende rol. Alle instrumenten zijn belangrijk en zo ontstaat een mooie, niet geforceerde mix van westerse en niet-westerse muziek. In het thema is het unisono spel van trompet, sax en fluit leidend. Er zijn verschillende invloeden in de muziek verwerkt, maar dat leidt niet tot incoherentie of tot een gekunstelde kruisbestuiving. Integendeel. Eddy & The Ethiopians maken makkelijk in het gehoor liggende muziek met inhoud. Dansen is verplicht.

 


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.