Marcel Worms in de Franse serie van MPZ en Porgy & Bess

De pianist Marcel Worms zal 11 december zijn opwachting maken in Porgy & Bess waar hij in het kader van de serie “l’esprit Française” het programma “ Poulenc et ses amis” zal spelen. De piano is voor Poulenc, zelf begenadigd pianist, altijd een belangrijk instrument geweest. Toch zijn Poulencs pianowerken opvallend weinig te horen op de podia. De componist stond zelf altijd zeer kritisch tegenover zijn pianistisch oeuvre. Slechts weinige werken konden in zijn ogen genade vinden. In dit programma zal Marcel Worms naast Poulenc  ook werken van o.a. Chabrier, Satie, Debussy, Milhaud en Wiéner ten gehore brengen.

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit.

Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s, waaronder cd’s met Bachs Goldbergvariaties in combinatie met Metamorphosis van Philip Glass, met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone, met klassieke Caraïbische dansen, met de cyclus ‘De Jaargetijden’ van de Letse componist Pēteris Vasks en met werk van Erik Satie. Op de cd Inspired by Chopin… belicht hij de grote invloed die Chopin op vele componisten heeft gehadOp de cd Jazzettes is hij met violiste Ursula Schoch te horen in door jazz beïnvloedde muziek voor viool en piano uit het interbellum en. Met fluitiste Eleonore Pameijer legde hij muziek van vervolgde joodse, Nederlandse componisten vast en maakte hij de cd Spanning the Globe met een selectie van stukken uit hun Zes Continenten Project. Met altvioliste Ásdís Valdimarsdóttir nam hij twee cd’s op met muziek van vervolgde componisten voor altviool en piano.

Zaterdag 11 december – Porgy & Bess – Terneuzen


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.