MPZ hoogtepunten: Emma Kirkby.

Emma Kirkby is bepaald geen klassiek geschoolde zangeres, maar kwam in de vroege jaren zeventig door haar liefde voor zang en onmiskenbare vocale talent, al snel op de voorgrond bij niet de minste ensembles als ‘The Consort of Musicke’ en ‘The Academy of Ancient Music’. Met name haar pionierswerk voor de muziek van Hildegard von Bingen beklijft in het geheugen. Daarna werkte ze intensief met London Baroque, het Freiburger Barockorchester, The Orchestra of the Age of Enlightenment, het Purcell Quartet en de London Handel Players en met jongere groepen als Florilegium. Dit alles maakte haar tot een onmiskenbaar boegbeeld van de oude muziek. Haar discografie is uitputtend en gaat ruim over de honderd heen. In 1999 werd ze Artist of the Year bij Classic FM en in 2007 werd ze opgenomen in de Top Tien van beste sopranen aller tijden in het BBC Music Magazine. Hoe wisselvallig dit soort waardering ook mag zijn, er spreekt wel een geweldige waardering uit voor Kirkby’s manier van zingen, dat minder over volume, vibrato en vertoon gaat, dan wel over helderheid, natuurlijkheid en eenvoud, hetgeen de vocaliste inderdaad ‘one of a kind’ maakt. Inmiddels is de zangeres ook geridderd tot Dame Emma Kirkby.

In 2011 was Emma Kirkby samen met James Lisney te gast bij MuziekPodiumZeeland waar ze voor een uitverkochte Grote Kerk een gedenkwaardig optreden gaf.


Reactie toevoegen

Your comment will be revised by the site if needed.