{@post_title}
zondag 6 oktober, 2024

Erik Verwey Trio + Hermine Deurloo

About a Home
Datum zondag 6 oktober, 2024
Tijd 16:00
Entree 20,00 euro
17,50 euro / Student 5,00 euro(word vriend»)
Locatie Podium 't Beest
Bestel kaarten Meer info

Pop, Jazz, Improvisatie

Pianist Erik Verwey is een muzikale verteller. Met zijn verhaal en pianoklanken realiseerde hij vorig jaar een album waarin de grenzen tussen jazz, pop en klassieke muziek vervagen. Een boeiende mix. Mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo, ook een begenadigd muzikante, hoorde zijn album en zocht contact. Zij vroeg om een opname sessie en meteen bleek dat zij beiden op dezelfde golflengte zaten en de samenwerking bleek een schot in de roos. Haar melodische speelstijl bleek perfect te passen bij de lyrische stukken van Erik. Haar bijdragen zijn interessant en zorgen voor vele extra’s van het Erik Verwey Trio waar drummer Daniël van Dalen en bassist Hendrik Müller zorgden voor de muzikale ondersteuning. De samenwerking leidde tot een bijzondere muzikale belevenis.

Het programma About a Home is een muzikale vertelling over thuis zijn, weggaan en alles wat dit met zich meebrengt. Erik schreef op dit thema geïnspireerde muziek en verwerkte ook de unieke sound van Hermine. De muzikale portretten vormen samen een verhaal met duidelijke kenmerken: sterk melodisch, ruimtelijk, toegankelijk en dynamisch.

Het geluid van de mondharmonica roept associaties op met filmmuziek. Filmische improvisaties zijn dan ook een leidend onderdeel van de muziek, met hoofdzakelijk wortels in de jazz en plaats voor zowel Hermine als alle drie de leden van het trio.

Hermine Deurloo speelde eerst altsaxofoon maar kwam in de ban van de klank van de chromatische mondharmonica. Zij verruilde haar altsaxofoon voor dit kleine instrumentje. En met succes. Zij trad op met bekende artiesten, ensembles en orkesten. Zij speelde vooral jazz, maar laat zich niet begrenzen door een bepaalde stijl.

Het dynamische Erik Verwey jazzpianotrio trad veelvuldig op en pianist Erik componeert muziek voor films, cabaret en theater. In 2019 speelde het trio op het jazzfestival Bali en in 2023 ging het Trio op tournee met het programma People Flow.

De Pers over ‘About a Home’ en de album presentatie oktober

2023:

“De zeer jazzy, filmische en opgewekte nummers zitten goed in elkaar en de bijzondere klank van het kleine instrument van Hermine komt volledig tot zijn recht”. Hans Invernizzi – Jazzflits

“About A Home is notable in three ways: Deurloo’s harmonica playing, Verwey’s consistently inventive solos, and the pianist’s compositons. Verwey’s pieces (all but “Love Theme For Spartacus” are his originals) are never just chord changes for the musicians to jam over. They are filled with strong melodies, transitions, arranged

sections, and open changes in moods and rhythms as they evolve”.

ScoK Yanow, jazz journalist – blog

“Als de laatste klanken van het applaus zijn weggeëbd blijft het publiek licht beduusd en betoverd achter. Een “We want more” is na deze voortreffelijke en rijke voorstelling niet op zijn plaats. Gelukkig kan iedereen de cd voor een bescheiden bedrag mee naar huis nemen om al die prachtige composities nog eens terug te kunnen beluisteren”. Robin Arends – jazzhalo.be

 

Achtergrond

Gefascineerd door de klank van de chromatische mondharmonica verruilde Hermine Deurloo (Amsterdam) haar altsaxofoon voor dit kleine instrumentje. En met succes: inmiddels trad ze op met artiesten uiteenlopend van Corrie van Binsbergen, Alain Clark en Mike Boddé tot het Metropole Orkest, Het Schönberg Ensemble en het Brussels Jazz Orkest. Hermine opereert in de jazz, maar laat zich niet begrenzen door een bepaalde stijl.Hermine heeft vijf albums op haar naam staan, de laatste is een samenwerking met drummer Steve Gadd en bassist Tony Scherr.

Erik Verwey Trio is een dynamisch jazzpianotrio uit Amsterdam,bestaande uit Erik Verwey (piano/composities), Daniel van Dalen(drums) en Hendrik Müller (contrabas). Vorig jaar is hun debuutalbum People Flow uitgekomen en ontvangen met lovende (internationale) recensies.

Na zijn afstuderen aan de conservatoria van Utrecht (bachelor) en Den Haag (master) werkte pianist Erik Verwey (1987) vele jarenals (film)componist en begeleider van diverse succesvolle theater en cabaretprogramma’s in Nederland (o.a. Louise Korthals en DolfJansen). Deze theatertournees hebben hem de nodigecomponeerervaring opgeleverd.

Drummer Daniel van Dalen, bekend van o.a. Fuse (huisband TV

programma Podium Witteman) is al meer dan 12 jaar is onmisbaar voor dit trio. De laatste jaren heeft contrabassist Hendrik Mūller (bekend van o.a. Daahoud Salim Quartet), zich moeiteloos ingevoegd, waardoor het trio is ontstaan.

In 2019 speelde het trio op het jazzfestival Bali en na het

uitbrengen van het succesvolle People Flow is Erik het afgelopen jaar op tournée geweest met zijn trio. Tevens is het trio afgelopen jaar genomineerd voor de halve finales van de Karel van Eerd Award.

De pers eerder over Erik en Hermine:

“Hermine Deurloo plays the chromatic harmonica with the effortless

fluency of a saxophonist and is a creative and melodic musician. It is

obvious that she ranks among the top jazz harmonica players of this

decade.” — Scott Yanow, LA Jazz Scene

Bernard Lefèvre – Muziekmozaïk: Hermine Deurloo creëert een rijk en

gevarieerd klankbeeld waarbij haar meesterlijk beheersen van de

chromatische harmonica prachtig tot zijn recht komt.

 

“De pianist vormt een sterke drie-eenheid met drummer Daniel van Dalen

(Fuse) en bassist Hendrik Müller. (…) Een mooi dynamisch debuut.”

Jazzism

“(…) A meeting of Chopin and Bill Evans (…) Diversity isn’t a given – but

Erik Verwey, Hendrik Müller and Daniel van Dalen show the way (…)”

London Jazznews

“Handzame composities, innig samenspel en vindingrijkheid (…) Alles

swingt, niets is moeilijk” Jazzflits

“People Flow kenmerkt zich door een intelligente benadering van ritmiek

en harmonie, zonder dat dit ten koste gaat van luistergemak.”

 

Muziekwereld“Verwey’s sounds, on eight piano trio numbers and three quartet tunes,

 

 

are cinematic. It is a brimming with life, joyful and salubrious.” – ****

AllaboutJazz(link)

“Nederland heeft er een mooi pianotrio bij” Jazzradar

“One of the main assets of Verwey’s debut album as a leader, People Flow,

is the exceptional flexibility of his piano trio. (…) Curiosity of a very

mature debut album by a new writer and original pianist.” Jazzjournal UK

“(…) als jazzmusicus staat Erik Verwey zijn mannetje (…) Verwey is een

pianist die doordacht zijn energie geeft aan zijn opvattingen over

improvisatiemuziek.” Jazznu.com

© Muziekpodium Zeeland 2024 | Webchimp, zorgeloos effectief online