Skip to main content
Nid: 355 Body:

In het eerste seizoen van 2020 pakt het Franse Ensemble Aedes uit met een bijzonder programma. De a capella groep presenteert het programma ‘La Liberté Intérieure’ op zeven locaties in Nederland waaronder Vlissingen.
De leden van Aedes willen jonge professionele zangers vertrouwd maken met hun repertoire en de Franse cultuur.

Het programma draagt ook de titel: Meesters en Gezellen. Elke stemgroep (sopraan, alt, tenor en bas) wordt gezongen door vijf jonge vocalisten (Gezellen) samen met één ervaren ensemble-zanger (de Meester). Al musicerend verwerven de Gezellen de bekwaamheden van de Meester. Vertolkt wordt a capella muziek van Poulenc tot en met Brel. Voor het publiek een buitenkans om een bijzonder professioneel gezongen Frans programma te horen, gebracht door jonge enthousiaste vocalisten.

Nid: 364 Body:

De muziek van de Nederlandse vijfkoppige band Tristan kan het best worden omschreven als feel-good vintage Acid Jazz, met de energie, sfeer en de sound van vandaag, uitgevoerd door enkele van de beste hedendaagse pop/jazzmuzikanten uit Europa.
Er wordt gebruik gemaakt van Funky ritmegitaren, Hammond, Fender Rhodes en synths, en een ritmesectie die al decennia samen solide grooves en strakke, punchy arrangementen speelt. Dit het overduidelijke handelsmerk van Tristan.
Deze muzikanten begeleiden en onderbouwen de verbluffend mooie zang van zanger Evelyn Kallansee. De zang herinnert aan het geweldige warme geluid van de jaren 70, maar laat ook als een frisse bries de invloeden uit het heden horen.

Nid: 356 Body:

Daniël van der Hoeven studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ellen Corver en Naum Grubert. In 2010 sloot hij zijn studie cum laude af. Drie jaar later werd Van der Hoeven winnaar van het Internationaal Bach Concours in Würzburg (Duitsland). Zijn liefde voor de muziek van Bach bleek ook in 2014 toen hij tijdens het Internationaal Bach Concours in Leipzig een Speciale Prijs ontving.
Hij won daarna nog enkele prijzen tijdens concoursen in Frankrijk en de Verenigde Staten. Na zijn debuut-cd met werken van Prokofiev en Bártók realiseerde hij de CD Bach and Co, met uiteraard werken van Bach, maar ook van Mozart en Mendelssohn. Hij treedt op in Nederland en ver daarbuiten. Als concertpianist verzorgt hij recitals, maar treedt ook op als begeleider (bijv. Het buitenconcert vorige zomer in Serooskerke) en met ensembles en orkesten.
Daniel van der Hoeven staat bekend om zijn precisie en mooie interpretaties.
Zijn programma is een uitdaging. De composities geven een beeld van de natuur: wuivende bossen, rimpelingen in het water, frisse stroompjes en bronnen.

Nid: 365 Body:

De Nederlandse trompettist Eric Vloeimans treedt op met zijn elektrische band Gatecrash. De Nederlandse trompettist behoort tot de top van de Europese jazz en bezit een schitterende toon die met de jaren alleen maar veelzijdiger is geworden, aldus de Volkskrant.
De band speelt hypnotiserende jazzfunk, gloedvolle ballads en krachtige solo’s. De muziek tussen jazz en pop bevat langzame lounge muziek, hardcore en pittige ritmische nummers. Gatecrash met Eric Vloeimans pakt het publiek in en toerde door Europa en Amerika. Pianist Jeroen van Vliet, die in 2015 de prestigieuze Buma Boy Edgar Prijs won, speelt een glansrol op Fender Rhodes. Op 29 maart presenteren deze vier eigenzinnige heren in de Spot nieuw materiaal. Niet te missen.

Nid: 357 Body:

Rien Balkenende (1959) studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij is repetitor van de Middelburgse Koninklijke Oratoriumvereniging, maar begeleidde ook het Bachkoor BWV o.a. met de Johannes Passion, Hohe Messe, Magnificat en cantates van Bach. Hij is een groot verdediger van muziek van Zeeuwse componisten, zoals Gerard Von Brucken Fock. Samen met zangeres Bernadette Ter Heijne maakte hij een CD opname van liederen van deze Zeeuwse musicus.
Evelien de Vries (1989) behaalde zowel haar bachelor- als masterdiploma met hoge onderscheiding aan het Conservatorium in Tilburg. Als klarinettiste maakt zij deel uit van diverse ensembles, waaronder Het Zeeuws Orkest, Holland Orkest Combinatie, Tangosextet Recuerdo en het Zeeuws Blaaskwintet.
Op het programma boeiende werken voor piano en klarinet. Van Romantiek tot en met 20ste eeuw.

Nid: 358 Body:

Moving Guitars is een voorstelling waarbij muziek, beeld en dans met elkaar in dialoog gaan. Het element dat deze werelden verenigt is de beweging!
Izhar Elias (barokgitaar) speelt verfijnde oude dansen en die contrasteren prachtig met de ruige nieuwe klanken van Florian Magnus Maier die de elektrische gitaar bespeelt.
De muziek brengt letterlijk het grote opblaasbare decor in beweging, dat als een kosmisch lichaam ademt tussen verleden en toekomst.
Op het bewegende decor zijn videoprojecties van Paul en Menno de Nooijer te zien, beelden die volledig passen bij de muziek.
Uit het enorme decorkussen wordt danser Kenzo geboren, die zich tussen de verschillende werelden in beweegt. Hij verenigt de oude- met de nieuwe muziek, en creëert zo een nieuwe balans.

Nid: 366 Body:

Met een combinatie van eigen werk en bestaande traditionals neemt het gloednieuwe trio Brederode, Scholten & Glerum het publiek mee op een bijzondere reis. Een reis naar hun eigen klankwereld, een wonderlijke meanderende klankwereld vol verstilling, spanning en melodie.
Marzio Scholten (gitaar) en Ernst Glerum, winnaar van de Boy Edgarprijs, (contrabas) traden al enkele jaren samen op als duo. Toen in 2018 een theater in Amsterdam hen carte blanche gaf, besloten zij ECM-artiest Wolfert Brederode (piano) aan het duo toe te voegen. Het was de eerste keer ooit dat de drie eigenzinnige musici samen musiceerden en het werd een avond om nooit te vergeten. De magie spat bij deze drie van het podium af.
In Isophelia wordt het gevoel van alleen te willen zijn, uitgediept.

Nid: 359 Body:

De Japanse pianiste, performer en kunstenaar Tomoko Mukaiyama vestigde zich in Amsterdam. Ze maakt eigenzinnige maar communicatieve voorstellingen waarin ze een nieuwe dimensie geeft aan de concertruimte zoals we die kennen. Zij verrijkt en verdiept deze ruimte met andere kunstvormen zoals performance en installatiekunst. Als pianiste wordt Tomoko geprezen om haar levendige interpretaties van composities, variërend van barok- tot hedendaagse muziek. Ze verkent de grenzen van de klassieke muziekwereld.
Canto Ostinato van Simeon ten Holt verklankt essentiële zaken als geboorte, liefde, dood en andere belangrijke fases van ons leven op deze aarde. Kort voor zijn dood vertelde de componist nog dat het werk ‘aan een hogere macht beantwoordt’ en ‘uit een nevel komt’ en dat deze compositie mysterieuze en zelfs mystieke trekjes heeft. Luisteren naar Canto Ostinato is een ideale manier om tijdelijk aan de tijd te ontsnappen.

Nid: 367 Body:

Een concert van Dash! is te vergelijken met de Olympische 100 meter sprint: een opwindende, bijna fysieke ervaring. Met complex samenspel, gecombineerd met aanstekelijk speelplezier, maakt de band altijd indruk op het publiek. Dash! creëert haar eigen muzikale universum met bedrieglijk eenvoudig materiaal, een universum waarin slechts de noten worden gespeeld die er echt toe doen, en waarin geen plaats is voor overbodige ruis. Een optreden van Dash! Betekent een intense, bijna hypnotische avond waarin ongegeneerde swing wordt afgewisseld met vulkanische uitbarstingen en fluisterende melodieën.
Maarten Ornstein is een gelauwerde saxofonist en werkt met toonaangevende musici uit zowel geïmproviseerde- als klassieke muziek. Zijn eclectische spel is te horen op meer dan 40 Cd’s. Bassist Alex Oele en drummer Eric Hoeke behoren tot de absolute top van Nederland. Samen vormen ze een unieke tandem met een heel eigen geluid.

Nid: 360 Body:

De gedichten en liederen in het Gruuthuse Manuscript ontstonden rond 1400 in Brugge en de collectie is genoemd naar de latere eigenaar, Lodewijk van Gruuthuse.
Deze grootste verzameling Nederlandstalige liederen uit de middeleeuwen verhaalt met ongekende rijkdom over het (liefdes) leven van burgers in de bloeiende welvarende stad die Brugge toen was. De bekendste liederen in dit manuscript zijn het Egidiuslied en het Kerelslied.
Het Ensemble Aventure heeft als eerste de cd-opname gerealiseerd van de Gruuthuse liederen, samen met enkele Europese tegenhangers. Omdat de uitvoering van de liederen gecombineerd wordt met instrumentale polyfonie en arrangementen, gespeeld op door het ensemble gereconstrueerde blokfluiten van rond 1460, wordt alles in een breed muzikaal perspectief geplaatst.
Aventure o.l.v. Ita Hijmans voert (laat-)middeleeuwse muziek uit. Het ensemble dankt zijn naam aan het hoofse begrip voor verhaal, avontuur of belevenis.

Nid: 369 Body:

Een project rondom drumvirtuoos Alvin Manuhuwa ( Rammenas, Massada, Gino Vanelli, Skyler Jet en vele anderen) Zijn onnavolgbare polyritmische grooves zijn het fundament voor progressieve Jazzrock & Fusion. De kern van Brainiac is een powertrio, dat wordt gevormd door Alvin Manuhuwa, Jeff en Henry Sopacua, aangevild met Francisco Morales op toetsen, Nippy Noya op percussie en Sean Freeman, bekend van Level 42 op saxen. Naast eigen werk zal Brainiac een aantal oldskool Jazzrock Classics gaan spelen, waarin al hun inspiratiebronnen samen komen.

Nid: 361 Body:

Hannes Minnaar is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Hij sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding. Als prijswinnaar van de internationale concoursen in Genève (Concours de Genève, tweede prijs, 2008) en Brussel (Koningin Elisabeth Wedstrijd, derde prijs, 2010) verwierf hij internationale bekendheid.
De solocd’s die Minnaar uitbracht werden met enthousiasme ontvangen. Zijn debuut-cd werd bekroond met een Edison.
In 2016 ontving Minnaar de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.
Hij soleerde al enkele malen in Zeeland en vormt samen met Maria Milstein en Gideon den Herder het Van Baerle Pianotrio. In november 2019 was Hannes Minnaar nog te horen in De Grote Archipel, het magnum opus van Daan Manneke.

Nid: 370 Body:

In 2015 richtte pianist Jeroen van Vliet het Moon trio op. Hij wilde een nieuwe aanpak, en een nieuw geluid. Samen met Cord Heineking (contrabas, bas, effecten) en Mark Schilders (drums) focust hij zich op het presenteren en omlijsten van de groove en fraaie klanken van de akoestische piano.
Eén van de bijzondere aspecten van dit trio is het gebruik van effecten op piano en bas. Deze toepassing van 'nieuwe geluiden' creëert een breder perspectief voor zowel de composities als live improvisaties. De muziek wil groovy zijn maar ook het mooie akoestische pianogeluid laten horen. De composities zijn vaak eenvoudig, maar de muzikale lading is meestal emotioneel.
Eind 2016 presenteerde Moon het eerste album: Earth Time. Het dromerige geheel spreekt tot de verbeelding van de luisteraar en prikkelt ieders aandacht. Tijdens de huidige tour wordt de nieuwe cd gepresenteerd.

Nid: 371 Body:

Voor Mats Eilertsen is de contrabas meer dan een begeleidingsinstrument. In zijn trio gebruikt hij zowel klassieke- als experimentele technieken om een solide basis neer te zetten, waar subtiel op ingespeeld wordt door pianist Harmen Fraanje en drummer Thomas Strønen. Dit levert deels lyrische, deels atmosferische muziek op die anders klinkt dan men van een jazztrio verwacht.
Mats Eilertsen is een veelgevraagd contrabassist in zijn thuisland Noorwegen, maar heeft ook een speciale band met Nederland. Hij speelde in het Bimhuis in Amsterdam in de bands van Wolfert Brederode en Joost Lijbaart.
Met zijn Trio realiseerde hij begin 2019 het album And Then Comes the Night (op ECM Records). Prachtige muziek waarvan iedere luisteraar geniet.

Nid: 362 Body:

MPZ vervolgt de reeks: Moderne Kunst dichterbij Hedendaagse muziek in Galerie De Bewaerschool in Burgh met de marimbaspeelster Tatiana Koleva.
Tatiana Koleva, geboren in Varna, Bulgarije, weet als geen ander nieuwe muziek op een intrigerende en gepassioneerde manier te brengen en daarmee toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zij wordt in de media ‘een van de beste marimbaspelers ter wereld’ genoemd. Zij heeft ervoor gezorgd dat slagwerk in het algemeen en de marimba in het bijzonder beter werd gewaardeerd als solo-instrument. Haar optreden is energiek en enerverend.
Zij kreeg in 2019 de Golden Medal Special Award van de Manhattan Music Competition, een welverdiende erkenning voor haar inzet.

Let op: er zijn voor dit concert maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, reserveer snel en geniet van muziek tussen de verschillende kunstwerken.

Nid: 353 Body: Een halve eeuw muzikale excellentie bracht Ton Koopman naar de mooiste podia ter wereld. Wanneer de oudemuziekpionier nog eens in Nederland te horen is, mag dat worden gevierd! In focus staat de orgelmuziek van Dieterich Buxtehude, vaandeldrager van de stylus fantasticus. Ook Habsburgers als Schmelzer en Biber schreven uitbundig versierde, uiterst virtuoze en retorische muziek: een betoverend universum dat Koopman verkent aan de zijde van Catherine Manson, de aanvoerder van zijn Amsterdam Baroque Orchestra.