Skip to main content
Nid: 316 Body:

Onder de titel: moderne kunst dichter bij hedendaagse muziek, wil MPZ een reeks concerten organiseren in expositieruimte De Bewaerschole in Burgh. Dit jaar is het thema van de reeks tentoonstellingen: Orde en Chaos.
Pianist en componist Douwe Eisenga (1961) maakt sprankelende muziek, een hypnotiserende mix van ritmiek, menselijke en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Eerlijke, down to earth muziek. Vaak ingetogen en sober met een grote onderhuidse kracht: de melodieën raken de ziel van de luisteraar. Muziek die binnenkomt.
Let op: Er zijn voor dit concert maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, reserveer snel en geniet van muziek tussen verschillende kunstwerken.

Nid: 318 Body:

MPZ organiseert in de zomer van 2019 twee concerten op een Walcherse buitenplaats. Vorig jaar was er een mooi slotconcert bij Slot ter Hooge in Middelburg. Dit jaar beginnen we met een buitenconcert in Engelse sferen. In de tuin van Huis Welgelegen in Serooskerke wordt prachtige kamermuziek gespeeld. De bezoekers van het concert kunnen ook genieten van de tuin van dit mooie buiten en van een high tea of high wine. In de pauze kunt u een mooie wandeling maken door het park.
Het Pianotrio bestaat uit: Lisanne Soeterbroek (viool), Douw Fonda (cello) en Daniël van der Hoeven (piano). Lisanne Soeterbroek was vorig jaar gast-concertmeester bij het BBC Symphonie Orchestra. Zij is net als Douw Fonda lid van het Vespucci Quartet.
Wij raden u aan om met de fiets te komen, maar mocht u toch met de auto willen komen, hou de website in de gaten voor praktische informatie.

Nid: 320 Body:

Werken van Schubert voor vier handen (quatremains)

Als tweede locatie is gekozen voor Buitenplaats Overduin in Oostkapelle. In de prachtige tuin bespelen het duo Jan Vermeulen en Veerle Peeters een pianoforte. Zij spelen werken voor vier handen van Schubert. Het vierhandig samenspel behoort tot een van de meest delicate kamermuziekgenres. Het vereist een absolute eensgezindheid qua toucher, timing, emoties en interpretatie.
Vermeulen en Peeters hebben zeven cd’s opgenomen met de werken pianovierhandig van Schubert. Hun liefde voor de sublieme muziek van deze grootmeester én de pianomuziek vierhandig nam enkel toe. Ook hun visies betreffende de interpretatie ervan zijn naar elkaar toegegroeid. Kortom, topmusici in de discipline quatre-mains spelen.
Ook bij dit concert kunnen de bezoekers genieten van de tuin en van een high tea of een high wine. In de pauze is het mogelijk een wandeling te maken over dit mooie landgoed.
Hou onze website in de gaten voor alle praktische informatie rondom dit concert.
Wij raden u aan om met de fiets te komen, maar mocht u toch met de auto willen komen, hou de website in de gaten voor praktische informatie.

Nid: 322 Body:

In een tijd van mails en snelle tekstberichtjes, is de oprechtheid van een liefdesbrief, echt bijzonder. De jonge dirigente Krista Audere stelde een programma samen met de mooiste en meest intieme muzikale liefdesbrieven. Van liefde tot God, romantische en nostalgische liefde tot eigenliefde. Vol emotie die de toehoorder raakt. Ook worden delen uit briefwisselingen voorgedragen die Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir, Jonny Cash en June Carter schreven en de brieven die Ludwig van Beethoven aan zijn ‘eeuwige geliefde’ schreef.
Krista Audere (1989) behaalde na haar studie in Letland in 2016 haar masterdiploma koordirectie cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij is onder meer dirigent van VU-kamerkoor en Studentenkoor Wageningen.
Artistiek leider van Cappella Amsterdam, Daniel Reuss, zei over Krista Audere:
“Zij heeft in de korte tijd dat zij in Nederland is snel naam gemaakt als gedreven en enthousiaste dirigent. Afkomstig uit het Mekka voor koren Riga heeft zij de Baltische koorcultuur met de moedermelk meegekregen. Ik heb haar bij verschillende projecten meegemaakt en heb, onder de indruk van haar vaardigheden, besloten haar een ‘carte blanche’ aan te bieden.”

Nid: 328 Body:

Dam’nco is het nieuwe gezicht van de Franse pop-jazz. Alle leden van de groep wonen in Parijs en de sfeer van de Parijse wijken is dan ook de inspiratie voor de composities, waarin gebruik gemaakt wordt van verschillende muziekstijlen.
Dam’nco staat voor de verweving van het Frankrijk van de 21ste eeuw en het multiculturalisme. Het is kleurrijke, melodieuze en dansbare muziek met explosieve improvisaties.
De zes Franse muzikanten van Dam’nco spelen uitgesproken moderne jazz, die geworteld is in zijn tijd, met als extra ingrediënt: the French touch!
Bezetting: Damien Schmitt (drums), Swaéli Mbappé (bas), Yann Negrit (gitaar), Michael Lecoq (keyboards, melodica), Nicholas Vella (keyboards, Hammond, talkbox)

Nid: 329 Body:

Na de release in 2016 van hun alom geprezen debuut ‘Preaching Out Loud’ en een uitgebreide concertserie, keerden The Preacher Men dit voorjaar terug naar de studio om hun tweede album ‘Blue’ op te nemen. En ja, het verwijst zowel naar het muziekgenre als naar de stemming. Van de negen ‘groovy-blue songs’ zijn er zeven gloednieuwe composities van saxofonist Efraim Trujillo. Het Nederlandse Trio werkte, voor een deel van de opnames, samen met de legendarische ingenieur/producer Al Schmitt.

Enkele beschrijvingen:
Scheurende saxofoonkreten, gruizig diep-groovend Hammond Orgel, back beats waarbij stilzitten praktisch onmogelijk is. 
Amen!
The Preacher Men sleuren je gewoon de swing in. Jazz Nu
The Preacher Men is een nieuw supertrio. Jazzism
Wat een groove, wat een swing! Draai om je Oren

Nid: 323 Body:

Trio Rodin behoort tot de meest veelbelovende jonge pianotrio's van dit moment.
Het trio, opgericht in 2011 in Utrecht richt zich op het presenteren van grote werken uit de kamermuziekliteratuur in een breed scala van stijlen; van klassieke- tot en met hedendaagse muziek. Zij hebben deelgenomen aan de ‘Gaudeamus muziekweek’, een festival gewijd aan de contemporaine muziek. Dankzij het Programma ‘Call for composers’ had het Trio Rodin de kans om samen met een groot aantal jonge talentvolle componisten te kunnen werken en gloednieuwe werken aan zijn repertoire toe te voegen.
Muziek verklankt emoties en ervaringen die moeilijk in woorden zijn te vatten.
In dit programma brengt Trio Rodin muzikale vertellingen van verdriet en nostalgie gecomponeerd in verschillende muziekperioden. Zo gebruikt Mozart soms de mineur toonsoort, Pärt toont zijn diepe religiositeit en zijn verlangen naar een eenvoudig en ordelijk leven. Bij Elgar hoort men duidelijk het melancholieke karakter, en in het pianotrio van Dvorak is de reactie op de dood van zijn dochtertje, hartverscheurend duidelijk.

Nid: 330 Body:

Saxofonist Mete Erker en pianist Jeroen van Vliet vierden op 1 april 2019 de release van hun nieuwe duo-album PLUIS. Dit album is het resultaat van dertig jaar intensief samenspel, en kenmerkt zich door spannende improvisaties en mooie liedjes.
De release van PLUIS is tevens het startschot voor een concertserie door Nederland en België.
PLUIS is zacht, klein en kwetsbaar. Maar ook ruis en restjes, tussen de kieren, kriebel in je neus. Open en verstopt. Dicht op de huid, onder de huid en in je navel.
De muziek van Mete Erker & Jeroen van Vliet is beeldend en poëtisch. Soms is ze wrang, maar nooit vanuit donkerte. Schoonheid voert de boventoon, maar let ook op de kleuren van de andere stemmen. Nu dé kans om het te horen in Middelburg.

Nid: 324 Body:

Calefax brengt de mooist orgelmuziek naar de concertzaal
Igor Stravinsky noemde het kerkorgel ooit: "The monster never breathes!”. Toch zijn er weinig instrumenten waarvoor zo’n rijk repertoire bestaat. Bijna alle grote componisten schreven ervoor. En sommigen schreven zelfs uitsluitend voor orgel. Toch wordt deze muziek weinig gehoord en zelfs regelmatig door muziekliefhebbers gemeden. Komt het door de overweldigende klank, het denken aan liturgische bijeenkomsten, de associatie met koude kerkbanken? Calefax, een soort beweeglijk en menselijk ademend orgel, brengt de mooiste orgelmuziek naar de concertzaal.
Vijf gepassioneerde blazers, virtuoze spelers en briljante arrangeurs, vonden een geheel nieuw genre uit: het rietkwintet. Het Nederlandse Calefax rietkwintet geeft het pijporgel een andere adem. Calefax is een inspiratiebron voor de nieuwe generatie rietblazers.

Nid: 331 Body:

De show van de Wooten Brothers in Middelburg maakt deel uit van een Europese tournee. Concerten van de band, met meesterbassist Victor Wooten in de gelederen, worden beschreven als energiek en funky met verschillende muziekstijlen. De show bevat originele titels tot en met klassiekers.
De groep bestaat uit de broers Victor, Roy, Regi en Joseph Wooten. Zij hebben al veel bereikt in de muziekwereld. Samen wonnen ze de felbegeerde Grammy trofee. Individueel sleepten de mannen meerdere Grammy’s in de wacht.
Al ruim veertig jaar wordt de groep geprezen om zijn innovatieve muziek. Samen weten de broers de grenzen van jazz, funk, soul R&B, rock en bluegrass te herschrijven.

Nid: 333 Body:

met Hannes Minnaar, Ralph van Raat, Geoffrey Madge, Jelena Bazova, Daniël Kramer en Kelvin Grout

Daan Manneke is de nestor van de eigentijdse muziek in Zeeland en mag zichzelf ook tot de top van nieuwe muziek in Nederland rekenen. Dit jaar wordt Manneke 80 jaar. Twee jaar geleden besloot hij zijn magnum opus te schrijven, voor het instrument, waar hij volgens hemzelf in het verleden te weinig gebruik van heeft gemaakt: de piano. In ‘Grote Archipel’ kijkt Manneke terug op zijn oeuvre, van jeugdwerk tot recente composities.
Het werk is 12 oktober 2018 live opgenomen in de Zeeuwse Concertzaal en wordt vanavond ter ere van de tachtigjarige (7 nov) opnieuw uitgevoerd tijdens de Cd-presentatie. De pianisten die vorig jaar de opname realiseerden, geven weer acte de présence. De Cd kan na het concert gekocht worden.
Dit concert is de eerste samenwerking van de Zeeuwse Concertzaal en Muziek Podium Zeeland. Een samenwerking die uit moet groeien tot een prachtig nieuw Zeeland Muziekhuis.

Nid: 325 Body:

i.s.m. Oude Muziek Nederland

De klaagliederen van de profeet Jeremia om de vernietiging van Jeruzalem behoren tot de meest persoonlijke, introspectieve en dramatische teksten uit de Bijbel. In de renaissance werden deze ‘lamentaties’ door talloze componisten in een meerstemmig badje gedoopt. De zetting van Cristóbal de Morales, de Spaanse tegenhanger van Josquin Desprez, de Henegouwse musicus van de Franco-Vlaamse School van polyfonie, hoort ook heden nog tot het meest geliefde repertoire voor de passietijd.
De zangers van het Belgische ensemble Utopia zijn stuk voor stuk specialisten in het vertolken van de polyfonische werken uit de renaissance. Ze verweven de virtuoze meditatie van Morales met gregoriaanse gezangen en motetten van Frans-Vlaamse tijdgenoten tot een betoverende soundtrack voor verstilling en bezinning.
Hun opname van de integrale lamentaties van Cristóbal De Morales is een schot in de roos, De internationale pers was vol lof.

Nid: 326 Body:

Bekende en onbekende werken uit de barokperiode (17de en 18de eeuw), vormen de kern van het repertoire van het ensemble Combattimento. Voor de musici is dit muziek waarin fantasie en beweging heel belangrijk zijn.
De leden van Combattimento, bezitten ieder solistische kwaliteiten. Zij dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee en willen het publiek hier deelgenoot van maken. Samen vormen zij een hecht ensemble dat al jaren samenwerkt en dat blijft werken aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.
In Contrasten maakt Combattimento met harpiste Lavinia Meijer een muzikale reis door de eeuwen heen en worden de vroegste harpconcerten (18de eeuw) afgewisseld met een zeer gevarieerd repertoire uit de 14de, 16de en 20ste eeuw.

Nid: 327 Body:

MPZ houdt de langdurige traditie van prachtige kerstconcerten in de Sint Jacobskerk van Vlissingen in stand. Vorig jaar trad The Choir of the King’s Consort op en deze keer is het de beurt aan het Choir of Clare College.
Sinds de oprichting in 1972, als gemengd koor, heeft het internationaal veel faam en aanzien verworven als één van werelds beste University Choirs. De leiding is al heel lang in handen van dirigent Graham Ros. Hij bouwde met het koor een rijk en breed repertoire op. Het koor staat bekend om de constant hoge kwaliteit van de voorstellingen.
Voor deze decemberavond werd een boeiend programma samengesteld waarbij de nadruk zal liggen op traditionele Christmas Carols.

Nid: 332 Body:

BRUUT! en Anton Goudsmit gaan surfen. De vijf heren doken in de platenkasten van hun grootouders, en stortten zich op de surfmuziek uit de jaren ’60. De Hits van o.a. Dick Dale, The Beach Boys, Laika and the Cosmonauts en Benny Joy werden afgestoft en stevig onder handen genomen.
En wie past er dan beter bij de vier superjazzgiganten van BRUUT! dan de enige echte, onnavolgbare gitaargigant van de Lage Landen Anton Goudsmit? Nou? Anton Goudsmit!
Ze herontdekten samen de surfsound uit de jaren zestig en de heren van deze nieuwe supergroep maakten bovendien eigen nummers.
Noem het The Beach Boys on steroids, North Sea Surf of kom gewoon kijken.
Dit wordt het eerste concert in samenwerking met ‘t Beest. Volgend jaar meer Jazz in Goes!